123RF

Munkaerőhiány a kereskedelemben

Ma Magyarországon mind abban nőttünk fel, hogy kevés a munkahely, ezt szoktuk meg, mert ez így is volt pár száz éven át. Viszont az utóbbi négy évre már az a jellemző, hogy a munkaerőből van hiány.

Mit is jelent a munkaerőhiány? A magas bér hiányában a munkaerő iránti kereslet nehezen elégíthető ki. Ezért inkább arra kell gondolni, hogy szakképzettségből van hiány, mintsem a dolgozók számából. A fogalom mögött több összetett gazdaságszerkezeti probléma is húzódik, így kicsit bonyolultabb, mint ahogy azt gondoljuk. Az viszont biztos, hogy a munkaerőhiány minden ágazatot érint, és lassítja a gazdaság növekedését.

Eladó és Vegyiáru Eladó

Eladó és Vegyiáru Eladó

Bizony ebben a kereskedelmi ágazat is nyakig benne van. 2019 januárjában a munkáltatók már lázasan keresték a boltvezetőket, bolti eladókat, pénztárosokat és raktárosokat. A nagy fluktuáció és a munkaerőhiány ellen a kormány és a vállalkozók is a fizetés emelésével próbálnak tenni, de sajnos ez nem egy csapással megoldható probléma.A boltvezetők, eladók, pénztárosok és raktárosok havi bruttó átlagkeresete nagyot ugrott az elmúlt években, főként 2017-ben és 2018-ban. 2015-től 2018-ig 48 százalékos növekedés történt a piacon. A 2017-es és 2018-as évek között is még mindig nagy volt a bérnövekedés, 15 százalék. Ma Magyarországon a legnagyobb kereset ebben a szakmában eléri a bruttó 320 ezer forintot is, de a bérkülönbség igencsak nagy a kis és a nagy boltok között.

A kis boltoknál, akik 5- 9 főt foglalkoztatnak a havi átlagkereset 181 ezer forint. Az 50 fő alatti vállalkozások átlagosan 189 ezer forint fizetnek. A középvállalkozások, akiknek 50-249 fő alkalmazottjuk van az átlaguk 222 ezer forint, a létszámot nézve e fölött 254 ezret kapnak az eladók. Így a bérolló a legkisebb boltokat és a legnagyobb vállalkozásokat nézve 73 ezer forint.
Az idei évben is várhatóan átlagosan 8-10 százalékkal növelik a boltosok a munkadíját, mivel a minimálbér alulról tolja, a munkaerőhiány pedig felülről húzza ezeket az értékeket. (blokkk.com)
A legutóbbi statisztikai adatok szerint (KSH) a boltos bérrangsor dobogóján az első helyen az illatszeres áll, a második helyet az élelmiszeres, a harmadikat a bútoros bolttípus foglalja el. A rangsor legvégén jelenleg a halas bolt, a ruhás piac és a zöldségpiac áll.

Persze a bérezést a bolt típusán kívül számos más tényező is befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a szakképesítés megléte. Így akik rendelkeznek bolti eladó, élelmiszer-, vegyiáru eladó (OKJ 31 341 05), boltvezető (OKJ 35 341 01) vagy kereskedő OKJ-s képesítéssel nagyobb fizetést is kapnak, mint akik szakképesítés nélkül dolgoznak. A legtöbb kereskedelmi cég, a jogszabályi előírások miatt, szakirányú végzettséget kér leendő munkavállalóitól. Törvények és kormányrendeletek is előírják, milyen munkakör milyen végzettséggel tölthető be. Ezért is az OKJ-s képzések a legjelentősebbek ma Magyarországon. Az emberek több fizetésnek örvendhetnek, és az ország munkaerő-piaci helyzetére is pozitívan hat, olyan kereskedelmi tanfolyamok működtetése, ami pótolja a hiányos munkaerőt a piacon. Az OKJ-s képzések javítják a konszolidációt, hisz széles körben, rövid idő alatt biztosítanak szakképzettséget, ellenben az egészségügyi hiányszakmák betöltése sokkal nehezebb, mivel oda hosszú tanulás után lehet csak belépni.

Boltvezető képzés

Boltvezető képzés

A kereskedelmi tanfolyamok közül a boltvezető OKJ-s képzés a legnépszerűbb, hiszen ezzel Magyarországon bármilyen kereskedelmi vállalkozás közép-, és felsővezetői tisztségét el lehet látni. Az üzletvezetői tanfolyam elvégzésének viszont bemeneti feltétele valamilyen eladói tanfolyam elvégzése. Az eladói tanfolyamoknak is több típusa van, ezek nagyjából három hónap alatt elvégezhetők. A sikeres befejezésük után, aki üzletvezető szeretne lenni, tovább mehet boltvezetői tanfolyamra, így összesen fél éves munkával és tanulással munkát lehet váltani, vagy a szakképesítés megszerzésével, több pénzt lehet keresni. Az oktatás általában hétvégente zajlik, elméleti és gyakorlati részből áll, így felkészíti a résztvevőt, hogy a képzés elvégzése után szakmájában maximálisan helyt tudjon állni.

A mai társadalomban az élet bármilyen területén mindenki kedvére válogathat a széleskörű kínálatok között. Ahogy a vásárló is nap, mint nap bolyong a kínálat polcai között, hogy megtalálja a számára megfelelő terméket, úgy aki a kereskedelmi szakmában gondolkodik, kedvére válogathat majd a széleskörű munkakínálatok között.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.