SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

A Szociális gondozó és ápoló képzés társadalmi szükségességéről

2019. 03. 29.

Míg a Föld gazdagabb és fejlettebb részei, köztük az Európai Unió Országai az elöregedési folyamatokkal próbálnak szembeszállni, addig az elmaradott és fejletlen országok az ellenőrizhetetlen túlnépesedés állapotával küzdenek.

Demográfiai szempontból a népesség kor összetételét a termékenység és a halandóság alakulása, valamint a nemzetközi vándorlások együttesen befolyásolják.
A KSH 2017-es adatai szerint Magyarországon 1870, az első népszámlálás óta soha nem volt ilyen alacsony a gyermekkorúak és ilyen magas az időskorúak száma. Évtizedek óta tartósan alacsony a születések száma, és hosszabb a várható élettartam. Ezt a jelenséget a második demográfiai átmenetnek nevezik, és az értékrendek átalakulásával magyarázzák, azzal, hogy a hangsúly a családról az egyénre helyeződött át. (demografia.hu)

Ezek ellenére a demográfia elöregedésre nem feltétlenül kell úgy tekinteni, mint egy káros folyamatra, viszont fel kell készülni a következményeire. Az idősek arányának növekedése együtt jár a fiatalok arányának csökkenésével, így nagy társadalmi kihívást jelent, hogy ki fogja gondozni az egyre több idős embert. Szembe kell nézni azzal, hogy nagy szüksége van a társadalmaknak olyan jótékonysági hálózatokra, mint hazánkban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és olyan emberekre, akik mások segítését válasszák élethivatásul. Az ország szociális problémái az egész társadalom ügye! Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint egy országot az jellemez, hogy miként bánik az idősekkel, az elesettekkel, a rászorulókkal, mindazokkal, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról.

Mert segíteni jó

Mert segíteni jó

A növekvő gondozási igény kielégítéséhez nagy szükség van a szociális ápolókra intézményekben és intézményeken kívül is. A szociális gondozó és ápoló feladatai orvosi-ápolói és szociális jellegűek, így mindenképpen szükség van az szakképzettségre. Ilyen képesítést iskola és tanfolyamrendszerű intézményekben is meg lehet szerezni. A szükségszerűség következtében a felnőttképzés – OKJ-s tanfolyamok keretei között – egyre több lehetőséget biztosít olyan szociális képzések elvégzésére, amivel viszonylag rövid idő alatt szakképesítést és tudást lehet szerezni. A szociális gondozó tanfolyamok elvégzésével többféle szociális intézményben el lehet helyezkedni, köztük kórházakban, idősek otthonában és nappali gondozókban is. Sok szociális gondozóra van szükség a házigondozás terén is, mert sajnos sok családban égető kérdés az állandó gondozást igénylő szülők ápolása. A nyugati országokban is állandó hiány van a szakképzett szociális gondozókból és ápolókból. Rengeteg álláslehetőséget kínál az Egyesült Királyság és Németország is, ahol nem mellesleg kiemelkedő bérezéssel jutalmazzák a dolgozók munkáját. Azoknak, akik külföldön szeretnének érvényesülni a szakmában, a szociális gondozó OKJ-s bizonyítvány mellé tanácsos Europass bizonyítvány-kiegészítőt igényelni, így könnyebb az elhelyezkedés.

A szociális gondozó munkájáról a szakképesítés munkaterületének leírása így fogalmaz: A Szociális gondozó és ápoló (OKJ 3476201) szociális szakember irányításával képes az idős és a fogyatékos ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat alakít ki, velük együttműködik. Felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap- és a személyre szóló szolgáltatásokat. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat ellátja.

A fent leírtak átfogó, de mégis kicsit száraz képét mutatják a szakmának. A gondozó nagyon közeli testi és lelki kapcsolatban áll a gondozottal, magára vállalva a rászoruló ember teljes pszichoszociális helyzetét. Ahhoz, hogy ez jól működjön, és a hátrányos helyzetéből fakadó korlátozott életkörülményeit, és őt teljesen el tudja fogadni, nem elég a szakmai tudás. A gondozónak mindenképpen sok erővel, empátiával és magas érzelmi intelligenciával kell rendelkeznie. A szociális gondozó állás folyamatos kihívások sorozata és megoldások keresése. Idősekkel, betegekkel foglalkozni néha lelki feszültséget és stresszt okozhat, és gyakran a fizikai állóképességet is próbára teszi. Ugyanakkor, aki ebben a munkakörben dolgozik, tudja, hogy igazi emberi sorsokkal foglalkozni sok elismeréssel és rengeteg örömmel is jár, mert a másokon való segítés bizony az egyik legcsodálatosabb munka, amit ember végezhet.

További népszerű cikkek