123RF

Szociális gondozó és ápoló képzés

A Szociális gondozó és ápoló szociális szakember irányításával képes az idős és a fogyatékos ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat alakít ki, velük együttműködik. Felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap- és a személyre szóló szolgáltatásokat. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat ellátja.

Képzés célja
Ezt a képzést azért ajánlja szakértői gárdánk, mert nincs is annál elhivatottabb feladat, mint emberek segítésével foglalkozni. Aki ezt a szakmát választja, megbecsülést, elismerést vált ki másokból. Ez a képzés leginkább azoknak a személyeknek jó választás, akik elkötelezettek a rászoruló embereknek való segítségnyújtás iránt, szívesen gyakorolnák empátiájukat szociális és egészségügyi ellátás során is. Akik szívesen vállalnának munkát egészségügyi központokban, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek intézményében vagy idősek otthonában. A képzés célja annak a hozzáértésnek a kialakítása, amellyel biztos tudás birtokában szolgálhatja ki a rászorult emberek szociális és ápolási igényeit.

Képzés célcsoportja

Betölthető munkakörök

Jelentkezem/Érdeklődöm

Oktatás

Elméleti képzés
Az előadásokat általában minden hétvégén (főképp szombaton vagy vasárnap, ritkább esetben pénteken) tartjuk, 9-17 óráig. Néhány héttel az előadás kezdete előtt a komplett órarendet kézhez kapod, pontos időbeosztással, így jó előre tudsz majd tervezni.

Oktatott modulok

Szakmai gyakorlat teljesítése
Minimum 400 óra (20%-a demonstrációs/gyakorló termi, 80%-a tereptanár, vagy szociális és/vagy egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember – továbbiakban gyakorlatvezető – irányításával, a gyakorlati követelmények teljesítésére alkalmas szociális és egészségügyi ellátórendszerhez tartozó intézményben) letöltött, a gyakorlatvezető által minimum elégségesre (2) értékelt gyakorlat teljesítéséről szóló igazolás.
A gyakorlati hely kizárólag egészségügyi kiskönyv bemutatásával tudja fogadni résztvevőinket.

Vizsga

A képzés OKJ-s komplex szakmai vizsgával zárul.

Előírt vizsgatevékenységek
Központi írásbeli, gyakorlati és szóbeli.
A Szociális gondozó és ápoló nyilvános szóbeli vizsgafeladatai

Vizsgadíj
A vizsga díja legkésőbb a komplex vizsga időpontja előtt 40 nappal fizetendő.

Sikeres vizsga igazolása
A képzés sikeres elvégzése után a résztvevők államilag elismert Szociális gondozó és ápoló (OKJ 34 762 01) szakmai végzettséget tanúsító bizonyítványt kapnak. Külföldi tervek, munkalehetőség esetén a végzettségről Nemzetközi bizonyítvány-kiegészítő (EUROPASS) bizonyítványt is kérhet.

Feltételek

Jelentkezés feltételei
Minimum 8 általános végzettség, valamint egészségügyi alkalmassági igazolás, melyet a lakhely szerinti Foglakozás-egészségügyi szakellátó helyen kell elkészíttetni.
A Kormány 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló rendeletének figyelembevételével.

A foglalkozás-egészségügyi szakellátó helyek jegyzéke
Egészségügyi alkalmassági igazolás

Előzetesen megszerzett tudás
A képzés indulása előtt jelentkezőik kérhetik előzetes tudások beszámítását. Ez annak felmérésére szolgál, hogy a képzésre jelentkező dokumentumokkal nem igazolt tanulmányai vagy megszerzett gyakorlati tapasztalatai alapján képes-e a képzés során elsajátítandó tananyagegységek követelményeinek teljesítésére. A követelmények megfelelő szintű teljesítése esetén a tananyagegység elsajátítására irányuló képzési rész alól a képzésre jelentkezőt felmentjük.

Kapcsolódó képzések

Amennyiben bővítenéd a tudásod, érdemes vetned egy pillantást a következő képzésekre is!

Óvodai dajka képzés (OKJ 32 140 01)
Gyógypedagógiai segítő munkatárs képzés (OKJ 54 140 01)

Jelentkezem/Érdeklődöm

Aktuális képzések

Az OKJ-s képzések a felnőttképzést ért jelentős átalakítás eredményeként 2021. január 1-től már nem indíthatók.

Segédgondozó képzésünknek köszönhetően viszont továbbra is lehetőség van kézzelfogható tudás elsajátítására.

Segédgondozó képzés

Tanfolyamszervező

Amennyiben bármilyen kérdésed lenne, bátran keresd a képzés vezetőjét további információkért!

Sopronyi Kitti

Sopronyi Kitti

Oktatásszervező

Telefon: +36-20-530-0049
E-mail: sopronyi.kitti@pszichologuskepzo.hu