SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Hiányszakmák és a legkeresettebb tanfolyamok 2023-ban

2023. 12. 11.

A hiányszakmák olyan foglalkozások, ahol a munkaadók folyamatosan küzdenek a megfelelő szaktudással és képességekkel rendelkező munkaerő megtalálásáért. Ezek a szakmák speciális képesítéseket, szakértelmet vagy gyakorlatot igényelnek, és a munkaerőpiac jelentős érdeklődést mutat irántuk, mivel rendkívül keresettek és értékesek. 

A pályaválasztás vagy pályamódosítás mindig komoly döntés, amely jelentős hatással lehet az életünkre. Az elhelyezkedéshez és a sikeres karrierépítéshez elengedhetetlen egy olyan szakma megszerzése, amelyre valóban van kereslet. 

Teljesen igaz, hogy nincsenek általánosan legjobb szakmák, amelyek mindenki számára ugyanolyan vonzóak lennének. A munkaerőpiac dinamikusan változik, és az emberek érdeklődése, készségei és céljai szintén rendkívül változatosak. Az, hogy valaki számára mi a jó szakma, függ az egyéni körülményektől, a helyi munkaerőpiac sajátosságaitól, és az adott időszakban érvényes gazdasági trendektől.

Fontos figyelembe venni az egyéni erősségeket és a szenvedélyt a pályaválasztás vagy pályamódosítás során. Amennyiben valaki olyan szakmát választ, amely iránt valóban érdeklődik, és amely összhangban van készségeivel, nagyobb valószínűséggel lesz sikeres és elégedett majd a munkájával is.

Az elérhető szakmák széles skálája lehetőséget kínál a különböző területek és képességek iránt érdeklődőknek. A legjobb szakma is folyamatosan változik, és nem feltétlenül azok a szakmák, amelyek ma a legkeresettebbek, azok maradnak holnap is. Emiatt fontos folyamatosan képezni magunkat, alkalmazkodni az új lehetőségekhez és kihívásokhoz. Az önismeret és a pályatervezés segíthet abban, hogy megtaláld a saját számításaidat a munkaerőpiacon, és hogy olyan szakmát válassz, amely valóban kielégítő és sikeres pályafutást kínál számodra.

A tanulás egy befektetés lehet a jövőbe. Az oktatás és egy új képzés lehetőséget teremt arra, hogy olyan készségeket szerezz, amelyekkel könnyebben alkalmazkodhatsz a változó körülményekhez. Egy új szakma megszerzése révén olyan területre is átállhatsz, amely stabilabb foglalkoztatást kínál, vagy amely jobban illeszkedik az érdeklődésedhez és képességeidhez.

Az olyan válságok, mint a gazdasági nehézségek vagy a fokozódó energia- és élelmiszerárak, valóban kényszeríthetnek pályamódosításra. Azok, akik hajlandók befektetni az oktatásba és a képzésbe, gyakran nagyobb eséllyel képesek sikeresen átlépni a válságokon, és új lehetőségeket találni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tanulás és az oktatás nem csak munkahelyi sikert hoznak, hanem a személyes fejlődéshez is hozzájárulnak. Az új készségek és a tudás megszerzése gazdagítja az életedet és lehetővé teszi, hogy jobban megértsd a világot. A pályamódosítás és a tanulás mindig a hosszú távú előrejutás és a személyes fejlődés eszköze lehet.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan szakmát a kínálatunkból, amelyek a jelenlegi és jövőbeli munkaerőpiaci tendenciák alapján 2023-ban is kiemelkedőek: 

A kereskedelemben folyamatosan emelkednek a bérek, és számos részmunkaidős lehetőség is rendelkezésre áll, ami nagyfokú munkahelyi rugalmasságot biztosít. Ezek a szakmák válságállók, mivel eladókra, üzletvezetőkre mindig szükség van. A kereskedelmi szektorban súlyos munkaerőhiány tapasztalható, így azok, akik ezen a területen választanak képzést, gyors elhelyezkedésre számíthatnak.

Az új képzési rendszerben a kereskedelmi szakmákra vonatkozóan alaposabb szakmai specializációt vezettek be. Például az eladó képzéseket különválasztották, így a tanulók specifikusabb ismeretekre tehetnek szert, ellentétben a korábbi általánosabb OKJ-s képzésekkel.

Az élelmiszer eladó az egyik legpiacképesebb szakma, mivel az emberek élelmiszerekre költenek a legtöbbet az alapvető szükségleteik, táplálkozási igényeik és ízletes ételeik biztosításához. Ebben nagy segítséget jelenthet egy jó bolti eladó.

A műszaki eladó szakma is nagyon keresett, mert a vásárlók keresik a kényelemhez, a hatékonysághoz és a szórakozáshoz szükséges műszaki cikkeket, amik lehetővé teszik a mindennapi feladataik egyszerűsítését. A technika fejlődését követők gyakran kérik ki az eladók tanácsát.

Népszerű szakma a ruházati eladó, hiszen ki ne szeretné a divatos embereket, az igényességet és a különböző stílusokhoz passzoló darabok megfelelő kiválasztásának folyamatát? 

A kereskedelem fontos szereplőjévé válhat, aki a drogerista képzést választja, mert a drogériai termékeket kereső vásárlók részére teljeskörű tájékoztatást kell tudni nyújtani. 

Megcsillogtathatod kereskedői vénádat, hogy segíthesd a vásárlók döntését a megfelelő tisztítószerek, vegyi anyagok és háztartási termékek megtalálásában és az otthoni használathoz szükséges szakszerű tájékoztatásban. Ehhez válaszd a vegyi áru eladó képzésünket.

A bútorbolti eladó szakmában kiteljesedhet, aki magabiztosan tud bútorokat választani különböző stílusú emberek számára. Hiszen a bútorok nemcsak az otthonok szépítését és személyes stílusát szolgálják, hanem a kényelmet és a funkcionalitást is növelik az életünkben. 

Válaszd a népszerű játékbolti eladó szakmát, ha szereted a játékokat és gyermektermékeket, valamint szívesen szolgálod ki a vásárlókat.

Az üzletvezető szakma jó választás lehet, mert lehetőséget nyújt a vállalkozás hatékony irányítására és növekedésének támogatására. Az üzletvezetők felelnek az üzleti folyamatok optimalizálásáért, a munkavállalók irányításáért és az üzleti stratégia kialakításáért. Ezzel segíthetik az üzlet sikerét és saját karrierjük fejlődését.

Ha valaki több területhez is szeretne érteni, a Best-Work kedvezményes lehetőséget kínál kombinált képzésekre is. 

Az oktatás területén komoly hiány mutatkozik az óvodapedagógusokból, tanítókból, tanárokból, nevelőkből és fejlesztőpedagógusokból. Ennek eredményeként az olyan szakmák is egyre népszerűbbek, amelyek segítik a pedagógusok munkáját.

A pedagógiai asszisztens például felsőfokú végzettségű szakemberrel együttműködve tevékenykedik óvodában, iskolában, gyermek- és lakásotthonban, valamint más gyermeknevelő és gondozó intézményekben. Legjobb választás, ha értesz a gyermekek nyelvén, bírod a hangzavart, türelmes vagy és empatikus, valamint képes vagy hasznos időtöltésre ösztönözni a rád bízott gyermekeket!

Nálunk a Pedagógiai munkatárs (Pedagógiai asszisztens) szakmai képzés sikeres elvégzésével egy AJÁNDÉK (Gyermekpszichológiai konzulens) tanúsítványt is szerezhetsz.

A gyógypedagógiai asszisztens is felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember irányításával tevékenykedik bölcsődében, óvodában, iskolában, speciális gyermek- és lakásotthonban, valamint felnőtt fogyatékosok intézményeiben, ahol szakirányú munkát végez. Számos olyan szakemberre van szükség a gyermekek különböző szükségleteinek kielégítése érdekében, akik szívesen, előítélet nélkül foglalkoznának sajátos igényű gyermekek/emberek nevelésével, oktatásával, fejlesztésével.

Szerezz a Pedagógiai munkatárs (Gyógypedagógiai asszisztens) szakmai végzettség mellé egy AJÁNDÉK (Gyermekpszichológiai konzulens) tanúsítványt is.

A dajka a bölcsődében, óvodában és gyermekotthonokban dolgozik. Ő segíti a pedagógusokat és a kisgyermeknevelőket a gyermekek nevelésében és gondozásában. Az újítás az, hogy a dajka képzéssel már bölcsődékben és óvodákban is el lehet helyezkedni, ami további lehetőségeket nyit meg a szakma területén. Emellett Dajka szakmai képzésünk sikeres elvégzésével egy AJÁNDÉK (Bébiszitter) tanúsítványt is kézhez vehetsz.

Az elmúlt években az építőipari szakmunkások iránti igény és a szakmunkák ára drasztikusan megnőtt. Ennek az egyik legfőbb oka a szakemberhiány, amely sok országban, köztük Magyarországon is súlyos problémává vált.

A szakmunkások olyan speciális készségekkel rendelkeznek, amelyekre mindig szükség van a mindennapi életben, például építkezések során vagy otthoni javításokhoz.

Az említett szakmunkák, mint a gipszkartonszerelő, a szobafestő és a csőhálózat-szerelő olyan területek, amelyeken a jó szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező szakemberek kiemelkedően jól keresnek. A munkadíjak emelkedése nem csak a szakemberhiányhoz, hanem a magasabb színvonalú munkavégzéshez is kapcsolódik.

A szakmunkás képzések kitűnő lehetőséget kínálnak azoknak, akik olyan stabil és jól fizető karriert szeretnének, amely nem feltétlenül igényel hosszú egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat. Ezek a szakmák olyan tudást és készségeket kínálnak, amelyek az emberek mindennapi szükségleteinek kielégítéséhez elengedhetetlenek.

Ezért érdemes valóban fontolóra venni egy ilyen szakma tanfolyam vagy képzés elvégzését, ha biztos és jól fizető munkát keresel, különösen akkor, ha érdeklődsz az adott terület iránt és szívesen sajátítanád el a szükséges szakmai ismereteket.

A mezőgazdasági képzések különböző területeket ölelnek fel, például növénytermesztést, állattenyésztést és fenntartható mezőgazdaságot. Az egyik legkeresettebb szakma az aranykalászos gazda, mert biztosítja a tudást a földművelés és a gazdálkodás terén, és segít megfelelni a jogi előírásoknak, például a földművelési tevékenységhez szükséges követelménynek. Ez a képzés lehetőséget teremt az önálló gazdálkodásra és a mezőgazdasági területen való sikeres karrier kialakítására.

Az állatgondozó szakma is egyre népszerűbb, mert sok ember szereti az állatokat és vágyik egy olyan munkahelyre, ahol az állatokkal dolgozhat. Az állatgondozók szükségesek az állatok egészségének és jólétének biztosításához, és számos különböző területen el tudnak helyezkedni, például állatkertekben, állatmenhelyeken, klinikákon vagy saját vállalkozásban. 

A zöldségek és gyümölcsök alapvető élelmiszerek, és az emberek egyre inkább keresik a friss és egészséges élelmiszereket. A zöldség- és gyümölcstermesztő lehetőséget kínál a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazására, az élelmiszerellátás és a környezetvédelem terén is. A szakma így sokak számára kedvelt és fontos munkát kínál.

Ezek a képzések lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy megismerjék a mezőgazdaság különböző aspektusait, hatékony és sikeres gazdálkodóvá váljanak, valamint hozzájáruljanak az élelmiszertermeléshez és a vidéki közösségek fejlődéséhez. Emellett fontos szerepük van a mezőgazdasági innováció és fenntarthatóság előmozdításában is. Tehát nemcsak a jogi követelményeknek való megfelelést biztosítja, hanem a mezőgazdaságban való jártasságot is fejleszti, ami kulcsfontosságú a fenntartható és hatékony gazdálkodáshoz. A fent említett szakmák országosan is hiányszakmáknak tekinthetők.

A mezőgazdaság remek választás, ha biztos szakmát keresel. A mezőgazdasági szakmák sokféleségének köszönhetően számos területen dolgozhatsz, mint például a termelés, szállítás, tárolás, feldolgozás és kereskedelem.

A felnőttképzés kiemelkedő előnye, hogy viszonylag gyorsan lehet szakképesítést szerezni. A tanfolyamok elég gyakran, évente több alkalommal is indulnak és a valós piaci igényekhez is alkalmazkodnak. Bár a befektetett energia és idő nem elhanyagolható, viszont a rövid idő alatt megszerzett szakképesítés hamarosan megtérül, az új szakma pedig megélhetést biztosít.

További népszerű cikkek