SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Gipszkartonszerelés végzettség nélkül?

2024. 01. 08.

A magyar építőiparban 2021. júliusától jelentős változásokat vezettek be elsősorban a gipszkartonszerelők számára, melyek számottevő hatást gyakorolnak a vállalkozások mindennapi működésére.

2023. december 31-én lejárt az a türelmi idő, amit a 2021 júliusi kormányrendelet biztosított. Ennek értelmében 2021 óta csak képzett szakemberek indíthatnak gipszkartonszerelő  vállalkozást. Azonban már a szakmában dolgozóknak két év türelmi időt biztosítottak a felkészülésre és a végzettség megszerzésére.

A korábbi gyakorlat alapján nem voltak szigorú követelmények a szakmai végzettség tekintetében. Ennek eredményeként azok, akik jártasak voltak ezen a területen, gipszkartonszerelési munkákat végezhettek anélkül, hogy hivatalosan elismert képesítéssel rendelkeztek volna. 

A képesítési követelményeket a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet határozta meg. Ennek értelmében a könnyűszerkezetes belső terek kialakításában és a térkialakítási projektekben részt vevő vállalkozásoknak 2024. január 1-től szükségük lesz a megfelelő képesítésekre.

A rendelet azon a területen is érvényes, ahol korábban nem volt szükség szakképesítésre az építőipari munkák végzéséhez. A változás érinti többek között a gipszkartonszerelést, a szárazépítészetet és a térburkolást. A vállalkozásoknak pedig 2023. december 31-ig kellett megszerezniük a szükséges képesítéseket, hogy továbbra is végezhessék ezeket a tevékenységeket. 

Az érintett vállalkozásoknak az említett tevékenységekkel kapcsolatban választaniuk kellett: vagy megszerzik a szükséges képesítéseket, vagy eltávolítják ezeket a tevékenységeket a működési területükről, azaz törlik azokat a portfóliójukból. 

Ez a változás egyértelműen érezhető hatással van az érintett iparágakra és a szakemberekre. Az új szabályozás alapján minden olyan vállalkozásnak, amely gipszkartonszereléssel vagy térburkolással foglalkozik, fel kell készülnie arra, hogy munkájukat hivatalosan elismert képesítéssel végezzék. Ez az előírás nem csupán adminisztratív jellegű változás, hanem konkrét készségek és szaktudás megszerzését is magában foglalja, amelyek elengedhetetlenek a szárazépítészet és térburkolás területén.

Összességében az új képesítési követelmények bevezetése az építőipari szakemberek számára lehetőséget teremt a szakmai színvonal emelésére és a szakma standardjainak növelésére, amely hozzájárulhat az építészeti projektek minőségéhez és a megrendelők elégedettségéhez. Emellett a magyar építőipar egy lépéssel közelebb kerül az európai szakmai normákhoz és elvárásokhoz, amely segíthet az országos és nemzetközi szinten történő versenyképesség növekedéséhez. 

Gipszkartonszereles-vegzettseg-nelkul

Miért fontos ez? 

Nos, ez a változás kétélű fegyver, hiszen célja a szakmai színvonal emelése és a szakemberek hivatalos elismerésének erősítése.

Ugyanakkor azt is jelenti, hogy az érintetteknek időben fel kellett készülniük a változásokra, és biztosítaniuk kellett, hogy a megfelelő képesítések rendelkezésre álljanak a határidőig. Ezen szabályozások figyelemmel kísérése és a proaktív cselekvés a szakmai előrehaladás és a zavartalan működés érdekében kiemelten fontos lett a gipszkartonszerelők és térburkolók számára. Ez hozzájárulhat az építőiparban dolgozó szakemberek szakmai fejlődéséhez és az építőipari munkák minőségének növeléséhez. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Mostantól kezdve ezeknek a szakembereknek a képesítés birtokában kell lenniük ahhoz, hogy folytathassák a tevékenységüket. Ez konkrét készségeket és ismereteket foglal magában, amelyek nélkülözhetetlenek a szárazépítészet és térburkolás területén.

A szabályozás lehetővé teszi, hogy egy csapatban csak egy szakembernek legyen szakmai végzettsége, de munkaideje alatt mindig jelen kell lennie annak a személynek, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel. Az önálló vállalkozóknak pedig a szakmai végzettség nélküli regisztráció nem lesz opció, és a kötelező kamarai névjegyzékbe való regisztrációhoz is elengedhetetlen a szakmai végzettség. 

Ha még nincs a kezedben a végzettség, itt az ideje visszaülni az iskolapadba! 

Miért szükséges a képesítés?

A gipszkarton alkalmazása az építőiparban egyre népszerűbb, és a gipszkartonszerelők feladatai is folyamatosan bővülnek. Munkájuk a válaszfalaktól a mennyezetekig, az aljzatoktól a tűzvédelmi burkolatokig terjed. A képesítés bevezetése segíti a szakembereket, hogy mindig naprakész ismeretekkel és készségekkel rendelkezzenek, és sikeresen alkalmazzák az iparban folyamatosan megjelenő új technológiákat és előírásokat. 

Azoknak, akik még nem rendelkeznek a szükséges képesítéssel, érdemes minél előbb elkezdeniük a Gipszkartonszerelő képzésünket, hogy továbbra is sikeresen működhessenek az építőipar változatos világában.

További népszerű cikkek