123RF

5 kérdés, 5 válasz – Nyakas Gábor

Nyakas Gábor kutyatréner, kutyaviselkedés-szakértő első nagy előadására készül nálunk, ennek kapcsán tettük fel neki 5 kérdésünket.

5 kérdés, 5 válasz című sorozatunkat azért indítottuk el, hogy ezáltal az érdeklődők közelebb kerülhessenek előadóinkhoz, megismerhessék szakmai előmenetelüket és törekvéseiket, ezáltal megpillantva az embert a pszichológusi, pedagógusi, szociálpedagógusi, mediátori vagy éppen orvosi cím mögött.

Gábor 1996 óta foglalkozik a kutyák viselkedésének tanulmányozásával

Gábor 1996 óta foglalkozik a kutyák viselkedésének tanulmányozásával

1. Miért épp a kutyák viselkedésének tanulmányozása, vagy épp a kutyakiképzés? Mi vezetett rá, hogy ebbe az irányba indulj el?

Érdekes kérdés. Gyerekkoromban az egyik barátomnak volt egy dobermannja. Nagyon kemény kutya volt. Az egész környék rettegett tőle, de valamiért engem az első pillanattól kezdve elfogadott és szeretett. Talán ez volt az első impulzus, ami irányt mutatott nekem. Azt gondoltam, hogy elég ügyes és bátor vagyok ahhoz, hogy kutyákkal és azon belül akár problémásabb kutyákkal is képes legyek foglalkozni. Ezután megvettem az első saját dobermannomat, Nicót. Nagyon sok sikert értem el vele, és innentől már egyértelmű volt, hogy én bizony kizárólag kutyákkal akarok foglalkozni. Az csak később körvonalazódott ki, ahogy egyre többet tanultam, hogy a gazdákat sokkal fontosabb a helyes irányba terelni és megtanítani a legszükségesebb ismeretekre. Az évek során kialakult a saját szemléletem és elképzelésem, valamint a saját módszerem is.

2. Azt szoktad mondani, hogy a kutyát tanítani, a gazdát nevelni kell. Ez mit jelent pontosan? Általánosságban elmondható, hogy a gazdikkal van a több probléma?

A gazdákkal mindig sokkal több a probléma, mint a kutyáikkal! Igenis azt vallom, hogy elsősorban a gazdákat kell megtanítani, a gazdáknak kell megmutatni a helyes szemléletet a kutyák tartását, nevelését, tanítását, illetve képzését illetően. Nagyon sok fajta szemlélet alakult ki. Vannak közöttük természetesen nagyon jó módszerek és akadnak közöttük szélhámosok által kitalált, semmit nem érő látványtechnikák, melyek semmi másra nem alkalmasak, minthogy magát, az állítólagos kutyakiképző szakembert minél jobb fényben tüntessék fel. Ezek a módszerek az esetek legnagyobb részében rendkívül károsak a kutyára nézve. Nincsenek csodamódszerek! Valaki minél jobban ismeri a saját kutyáját, illetve annak a tulajdonságait és képességeit, annál nagyobb eséllyel tudja hatékonyan, a kutya számára is élvezhető módon megtanítani a különböző feladatokat. Természetesen, minél több alkalmas módszert ismerünk, annál több lehetőségünk van ezt jól csinálni.

3. Nagy vágyad volt találkozni Cesar Milannal, ami végül odáig jutott, hogy ezúttal is Te voltál az egyik segítője budapesti előadásakor. Mit jelent az ő alakja rád és a szakmai karrieredre nézve?

Cesar Millan munkássága rendkívüli mértékben inspirált engem! Viszontláttam valakit, aki ugyanazt a szemléletet követi, mint én. Ráadásul nagyon hatékony és sikeres ember. Azt azért mindenféleképpen ki szeretném emelni, hogy azontúl hogy gyorsan és hatékonyan tud segíteni a kutyákon és gazdáikon, nem sok közös vagy akárcsak egyforma módszerünk van, köszönhetően például annak, hogy ő autodidakta módon tanult, és fejlesztette magát. Nekem néhol merőben más elképzeléseim vannak a kutyák nevelését és képzését illetően. Számos technikájával egyetértek, jó párral viszont egyáltalán nem. Amit fontosnak tartok, hogy én rengeteg iskolát végeztem el, sok neves kinológust és kutyakiképző szakembert hallgattam végig különböző előadásokon, tréningeken, és tanulmányoztam az általuk oktatott technikákat. Ez egy nagy különbség köztünk.

A szakmai karrieremet természetesen nagyban előrelendítette a tény, hogy segítője lehettem már többedik alkalommal, hiszen rengeteg rajongója van Magyarországon is, akik így közvetlenül kapcsolatba kerülnek velem, és akiknek így én is tudok segíteni.

4. Első előadásodra készülsz a Best-Work-nél Négylábú pszichológia címmel. Mit várhatunk majd Tőled ezen a májusi estén?

Az első előadásomon egy olyan különleges és egyedülálló szemléletet szeretnék bemutatni majd a résztvevőknek, melyről garantálok, hogy sehol máshol és senkitől ilyen módon nem hallhatnak és láthatnak. Állítom, hogy ez az egyik leghatékonyabb módszer és szemlélet a kutyák nevelése kapcsán felmerülő különböző problémák terén. Hatékony és egyszerű, valamint könnyen kivitelezhető megoldásokat mutatok a kutyák mindennapos problémáira. Nem utolsósorban interaktív, jó hangulatú közvetlen előadást tervezek.

5. Ha egyetlen dolgot változtathatnál az emberi természeten, mi lenne az?

Azt a természetes emberi vonást változtatnám, melyben saját magamat is a leggyengébbnek tartom! Ez pedig a türelem. Ha tehetném, sokkal több türelmes embert varázsolnék a földre.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.