SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Konfliktus és kompromisszum – Almási Kitti előadása

2017. 04. 19.

„Mindig hallgassuk végig a másikat! Ha csak ezzel az egy mondattal mentek haza ma este, már megérte eljönnötök.” – hangzott el Almási Kitti áprilisi előadásának elején a Lurdy házban, mely a „Konfliktus és kompromisszum – Párkapcsolati kríziseink és kiútjaink” címet kapta.

Gyurán Gertrúd írása

Almási Kittit másodszor is teltház várta nálunk

Almási Kittit másodszor is teltház várta nálunk

Biztos sokan hallották már párjuktól a következő tipikus mondatot: „Csak egyszer az életben, hallgass végig!” És biztos sokan legyintenek, hogy “de hát ők pont ezt teszik”. Gondoljunk csak bele… Persze, hogy nem hagyjuk! Hiszen párunk még el sem jut első mondata végéhez, már közbeszólunk. Ha nem is kezdjük el bizonygatni a saját igazunkat, de legalább egy olyannal félbeszakítjuk, hogy „nem is így volt”, „nem úgy gondoltam”, „mindig kiforgatod a szavaimat”, és a sor még hosszasan folytatható. Almási Kitti szerint ebben mindenkinek fejlődnie kell, mert ahelyett, hogy megbeszélnénk, megvitatnánk a dolgokat, rögtön egymásnak esünk, és veszekedésbe torkollik a beszélgetés.

Mindez miért?

Egyrészt szükségünk van a problémákra, hiszen unalmas lenne az élet megoldandó feladatok és nehézségek nélkül. A krízisek megélése és megoldása tesz tapasztaltabbá, közelebb hoz a másik emberhez, embertársunkhoz. Másrészt félreértjük egymást, miközben annyira magunkkal vagyunk elfoglalva, hogy inkább meg sem halljuk a másik szavait. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne egyezségre jutni, nem igaz?

Szándékosan használtam az egyezség szót, mivel a Pszichológusnő szerint nem kompromisszumra, hanem egyezségre van szükség. A nők szeretnek lelkizni, és mindenhez érzelmi alapon közelítenek, míg a férfiak inkább a praktikus megoldások hívei. Ha ezen változtatni már úgysem lehet, inkább arra kell törekednünk, hogy megértsük, mit miért csinál a párunk.

Izgalmas az új dolgok bevonása a párkapcsolatba, annak bármely területén. Hiszen a szűk mezsgyén mozgó kapcsolatok gyorsan unalmassá, egysíkúvá válnak, és akkor eltűnik a titokzatosság, a vágyakozás, és csak egy lesz párunk a sok közül. Gyakran a heves veszekedésekkel és kibékülésekkel járó kapcsolatok tartósabbak, mint a “langyos víz, partot mos” típusúak.

Ha pedig többszöri alkalomra sem hajlandó meghallgatni minket a másik, és úgy érezzük, hogy egy helyben toporgunk, vagy még inkább hátrafelé lépkedünk, akkor mit is tehetünk?

Ezúttal párkapcsolati konfliktusaink kerültek porondra

Ezúttal párkapcsolati konfliktusaink kerültek porondra

Párterápia! – javasolja Almási Kitti. Persze, ehhez két ember kell, mindkét félnek akarnia kell. Fontos egy külső, józan, pártatlan szemlélő, hogy rávilágítson a valódi problémákra és támogasson bennünket a megoldásokban. Hiszen mi a legrosszabb, ami történhet, ha ez sem működik? Különválunk? Na és? Saját magunk boldogságáért engedjük el a másikat. Jogunk van boldognak lenni, és élnünk is kell vele! Hiszen ahogy Buddha mondta “a boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” És ha nem örömteli ez az út a jelenlegi párunk mellett, akkor meg kell tanulnunk nemet mondani rá! Saját magunkért.

Na de, hogy is jutunk el egy párkapcsolatba? A Doktornő szerint ma már túl könnyen. A uraknak manapság nem kell küzdeniük a kiszemelt hölgyért. Pedig egy férfinek szüksége van rá, hogy férfinek érezhesse magát. Éppúgy, ahogy egy nőnek a bókokra, és arra, hogy próbálják lenyűgözni, meghódítani.

Végül a jövőre való tekintettel! Egy jó előadásnál lehet, sőt kell is kérdezni. Almási Kittinél pedig ez pont így működik. Amikor a kérdések hada miatt csúszunk ki az időből, mert csakis az ő véleményét szeretnénk tudni. Nyilván, egy előadás után senki sem úgy megy haza, hogy mostantól nincsenek viták, minden rózsaszín ismét. De nem is ez a cél. Hanem az, hogy kapjunk egy löketet, megcsapja a fülünket egy-egy tanács, hasznos ötlet, mellyel mi is elindulhatunk egy kiegyensúlyozott párkapcsolat felé.

Szavai hallatán olyannyira meg tud nyílni a közönség, hogy nem is úgy tesszük fel a kérdést, hogy „egyik ismerősöm ismerősének a problémája”, hanem fel merjük vállalni egyes szám első személyben. Hiszen, milyen egy kitűnő előadás, és egy kiváló, magas szakmai tudással rendelkező előadó? Olyan, aki szavaival és hitelességével bizalmat ébreszt közönségében alig több, mint egy óra után. Akinek képesek az emberek akár száz idegen előtt is őszintén megnyílni. Pont olyan, mint Almási Kitti.

További népszerű cikkek