123RF

Többlettpont a felvételin az OKJ-s képzésekért

Ungvári Anita írása

A munkaerőpiaci kereslet változásaira a gazdaság a kínálattal reagál. Ezért van az, hogy az utóbbi években elterjedtek a felnőttképzések. Magyarországon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szerint a hagyományos iskolarendszeren kívül az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő államilag elismert képzések a legjelentősebbek. Rengeteg szakmát lehet elsajátítani velük, az emberek sokféle korosztálya számára elérhető és elfogadott. Most azokhoz szólok, akiknek úgy alakult az életük, hogy OKJ-s képzés után egyetemre mennek, vagy nektek, kik azért szeretnétek felsőoktatási szakképzésben reszt venni, mert valamilyen formában megkönnyíti az egyetemi továbbtanulást. Az alap vagy osztatlan szakon évről-évre nő a bejutáshoz szükséges minimumponthatár, így jó, ha ezekből minél többet be tudsz szerezni. Az OKJ-s képzésekkel lehetőség van 32 többletpont megszerzésére a felvételin, persze csak akkor, ha megfelel bizonyos – az oktatási hivatal által meghatározott – feltételnek.

Többletpont a felvételiért

Többletpont a felvételiért

Olyan szakirányú bizonyítvánnyal kell rendelkezned, amit 1993 után szereztél és benne van az Országos Képzési Jegyzékben, felsőfokú, vagy emelt szintű 54-es vagy 55-ös szakszámmal kezdődik.

Felsőfokú vagy emelt szintű szakképesítésnek minősülnek a képesítő bizonyítványokban szereplő következő szakképesítések:
a 8 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az 54-es, 55-ös számmal kezdődőek,
a 15 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az alábbiak:
54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 00,
54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 54 vagy 55,
nem 54, 55-ös számmal kezdődnek, DE a 12-13. szám: 54 vagy 55,
a 2012-es OKJ-től a 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődőek. (forrás: felvi.hu)

A következő táblázatban megtalálod a szakirányú továbbtanulás meghatározását a felvételi pontszámítás szempontjából, vagyis kikeresheted, hogy a te OKJ-s képesítésed milyen szakmacsoportba tartozik, és az megfeleltethető-e valamelyik képzési területtel. Vagyis, ha te kisgyermekgondozó, – nevelő OKJ-s bizonyítványt szereztél, aminek a szakszáma 54 761 02, az emelt szintűnek számít, és mivel az Országos Képzési Jegyzékről szóló 150/2012 (VII.6) Korm. rendelet táblázata szerint a kisgyermeknevelő szakképesítés a szociális szolgáltatások szakmacsoportba tartozik, vagyis ebben az esetben ez a bizonyítvány plusz pont lehet a felvételin a pedagógusképzés és társadalomtudományok szakon.

Ahhoz, hogy erről megbizonyosodj, nézd meg ide kattintva, hogy a pedagógusképzés és a társadalomtudományok képzési területek, szakok milyen intézményektől fogadnak be pontokat.

Esetünkben mindkét szaknál Az intézmények által adható többletpontok táblázatban a következőt írja: „Az 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, a hatályos jogszabályok szerint szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 pont adható.” Vagyis, már csak annyi maradt, hogy utánanézz a felvi.hu-n, hogy a főiskola vagy egyetem, ahol szeretnél továbbtanulni felvételi pontszámítása kedvező-e számodra.
Ennél a példánál az Eötvös Loránd Tudományegyetem – Társadalomtudományi kar – szociológia – nappalis alapképzésnél a Többletpontokat igazoló dokumentumok résznél szerepel az OKJ-s bizonyítvány.

Többletpont a felvételiért

Többletpont a felvételiért

A kisgyermeknevelő OKJ-s képzés ez esetben minden feltételnek megfelel, így 32 többletpontot ér a szociológia alapképzés felvételin.
Ahogy a pedagógiai- és családsegítői munkatárs, más néven pedagógiai asszisztens OKJ-s bizonyítvánnyal is pontelőnnyel indulsz a Debreceni Egyetem – Gyermeknevelés és Gyógypedagógiai karra.
OKJ-s képesítéssel, ha továbbtanulást nézzük legrosszabb esetben tapasztalatot és tudást szerezel, de számos esetben nagy segítség a karrierépítés folyamatában, hogy még magasabb iskolai végzettségre tegyünk szert.
Habár az adott képzési terület egyetemi-főiskolái együtt határoztak úgy, hogy az adott szakképesítésért megadják a többletpontot, mindig érdemes a képző intézménynél megérdeklődni, és pontosan rákérdezni, hogy az adott tanfolyamot beszámítják-e a felvételin.

Reméljük segítettünk és utat mutattunk az egyetemi pontszámítás útvesztőjében.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.