123RF

Szendi Gáborral a nőkről, egy kicsit másképp

Szendi Gáborról az általánosan elterjedt nézet, miszerint ő a paleolit táplálkozási szubkultúra magyarországi zászlóvivője, ami többé kevésbé fedi is a valóságot, ám aki mélyrehatóbban ismerkedik a munkásságával, annak nem csak eredetileg matematikusi végzettsége fog szemet szúrni, sokkal inkább az a tény, milyen egyéni megközelítéssel és világszemlélettel rendelkezik.

Szendi Gábor programozó matematikus, pszichológus

Szendi Gábor programozó matematikus, pszichológus

Szendi Gábor ezúttal 2008-ban megjelent nagy sikerű kötetének témájából tartott előadást a cégünknél, A nők felemelkedése és tündöklése címmel, és a magam részéről egész biztos vagyok benne, hogy a szépszámú hallgatóságot is sikerült meglepnie azokkal a hosszadalmas kutatásokra épülő információkkal, melyeket elénk tárt ezen a csütörtök estén.

Gábor bátran indult el az alapoktól, egészen lecsupaszítva az evolúció funkciójának és eredetének mibenlétét, hogy a természetes és szexuális szelekció révén eljussunk a nőhöz, és „ellenpontjához” a férfihoz. Nem győzte hangsúlyozni, hogy bár a társadalmi berendezkedésünk, a szociális hátterünk úgy különíti el a férfit és a nőt, mintha különböző kasztokról, társadalmi szintekről, vagy épp egymás megértését tökéletesen nélkülöző két különböző népcsoportról beszélnénk. Holott a nő és a férfi olyan szoros kapcsolatban áll egymással, hogy viselkedésmintáik, sajátosságaink önmagunkban értelmezhetetlenek, és kizárólag a másikkal összefüggésben kapnak lényegi értelmet.

Mindenki szereti pontosan megismerni, vajon az ő nőisége, vagy épp férfiléte milyen tulajdonság táptalaja, és mikor Gábor ehhez a részhez ért, azon vettük észre magunkat, hogy egyöntetűen bólogatunk, és mosolygunk. Olyan igazságokat hallottunk ugyanis, melyekkel a mindennapi életünkben is tisztában vagyunk, de talán a rohanás miatt sosem állunk meg, hogy hangosan kimondjuk, ebben a körítésben hallani viszont olyan érzés volt, mintha felnyitották volna a szemünket. Újra.

Megtudtuk, hogy míg a férfi a világ működését szeretné megérteni, addig a nőt az ember megértése foglalkoztatja, míg a férfiak inkább az egymás közti hierarchia hívei, addig a nők az egyenjogúságot részesítik előnyben, a férfiak utasítanak, a nők inkább kérnek, a férfiak inkább kockázatvállalók, míg a nők a biztonságra törekednek, és így tovább és így tovább.

Gábor megismertetett minket azzal az érdekességgel is, vajon mit árul el a férfiak hatalomhoz és embertársaikhoz való hozzáállásáról és a nők termékenységéről mutató-, és hüvelykujjuk, vagy éppen derék-csípő, esetleg csípő-váll arányuk, és milyen szerepet játszik párválasztásunkban a testi szimmetria, vagy épp a különböző illatok.

Gábor előadói nagysága nem a Pál Feri atya-féle abszolút jó értelemben vett hiperaktivitásban, a Zacher Gábor-féle humorral, és lazasággal átszőtt ismeretterjesztésben, vagy épp a Csernus Imre-féle igazságkeresésben rejlik, sokkal inkább abban a végtelenül nyugodt stílusban, mellyel lecsupaszítja a tudományos teóriákat, ezáltal kiemelve a magvas lényeget, érthetővé téve a leglaikusabb hallgatóság számára is.

Gábor ráadásul az előadás után jövőbeli elképzeléseit is megosztotta velünk, amiről ha többet nem is, annyit mindenképpen elárulhatunk, hogy emiatt a jövő évben újabb izgalmas témákkal érkezhet majd hozzánk, és nincs kétségünk afelől, hogy akkor is legalább ekkora sikert fog aratni.

Legutóbbi cikkeink

Tovább kell tanulniuk azoknak, akik szakmát akarnak
2019. október 21.

Bűnöző gyermekek
2019. október 16.

Fogászati asszisztens – egy megbecsült szakma?
2019. május 15.

Az érzelmi kötelékről
2019. április 16.