SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

5 kérdés, 5 válasz – Lázár Gergely

2017. 01. 04.

5 kérdés, 5 válasz című sorozatunkat azért indítottuk el, hogy ezáltal az érdeklődők közelebb kerülhessenek előadóinkhoz, megismerhessék szakmai előmenetelüket és törekvéseiket, ezáltal megpillantva az embert a pszichológusi, pedagógusi, szociálpedagógusi, mediátori vagy éppen orvosi cím mögött. A kérdéseket ezúttal Lázár Gergely, pszichológusnak, NLP Masternek tettük fel, aki korábban a népszerű Randi Doctor weboldalával és előadásaival szerzett nevet magának.

Lázár Gergely pszichológus, NLP Master

Lázár Gergely pszichológus, NLP Master

1. Egészen fiatalon az NLP Master képzésen keresztül fordultál először a pszichológia felé. Mi motivált, hogy ebbe az irányba indulj el?

Elsősorban a saját kérdéseim, bizonytalanságaim és a kíváncsiságom. Hosszú ideig előtte semelyik tudomány sem fogott meg annyira, hogy szenvedélyt érezzek arra, hogy mélyebben beléjük ássam magam. A szüleimről való leválásom közben, szembesülve a budapesti élet gyorsaságával és kihívásaival, az addig tudat alatt lappangó feszültségeim felszínre kerültek és magamra maradtam velük. A pszichológia egy eszközt jelentett és jelent a mai napig is az önmegértésben.

2. Fiatalon legfőbb területed a párkapcsolat volt, azon belül is a férfiak párválasztási, ismerkedési és párkapcsolati kommunikációja. Miért érezted úgy, hogy ezen a területen tudsz az emberek segítségére lenni leginkább?

Mivel alapvetően kényszeres és szorongó alkat voltam és vagyok (bár emellett az „egészséges részeimmel” nagyon jól funkcionálok a hétköznapokban), érthető módon a nőkkel való kapcsolódás, az ehhez szükséges személyiségbeli feltételek, az „elengedés” képessége, a lazaság, az önszeretet és önelfogadás okozták világ életemben a legtöbb nehézséget. Ezért sokszoros energiákat fektettem abba, hogy ezeket a hiányosságokat különböző módokon (pl. a nők megismerésével, lélektanának „vizsgálatával”, a kapcsolatok szövevényeinek boncolgatásával, az életstílusom és személyiségem fejlesztésével) pótoljam. Mikor úgy éreztem, hogy az ezt érintő emberismeretem és empátiám viszonylag magas szintre fejlődött, mindezt megsegítettem a sok-sok lexikális háttértudással és kipróbáltam, leteszteltem magam a gyakorlatban. A visszajelzések pozitívak voltak, a vállalkozásom sikeressé vált, ezért láttam értelmét a folytatásnak és a további tanulásnak, építkezésnek. Mostanában kissé eltávolodtam ettől a témától, más kérdések kezdtek foglalkoztatni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a „kapcsolatok” terén ne lenne több tanulnivalóm, mert bőven van, sőt a jövőben párterápiákkal is szeretnék foglalkozni (most pl. egy képzés keretén belül pont ennek a fogásait, szemléletét sajátítom el).

3. Többször hallottunk már előadni nálunk, kommunikáció elmélet, munkapszichológia, témákkal is, most viszont egy ehhez képest egészen spirituálisnak ható önálló témával készülsz március 9-i előadásodra. Hogy fér meg a pszichológia és a spiritualitás egymás mellett?

Számomra megfér, mert nemegyszer tapasztalom, hogy a pszichológia módszertanát alkalmazva határokba (elsősorban a saját falaimba) ütközöm. A spiritualitást azért tartom érdekes területnek, mert ott is ad időnként válaszokat számomra, ahol a pszichológia már nem mindig tud. Keresztény elveket követő családban nevelkedtem, édesanyám teológus, engem is vonzott Isten jelensége, minősége, de gyerekként túlzottan „unalmasnak” találtam azt az istenképet, amit az engem körülvevő emberek elém tártak. Sőt, ha teljesen őszinte vagyok, szégyelltem is. Gyerekként kamaszos vágyammá nőtte ki magát az a törekvés, hogy státuszt, presztízst szerezhessek magamnak a társaim között, hogy az iskolában a szép lányok engem válasszanak, úgy éreztem, hogy a fentebb említett „szorongó” alkatomat még „cikibbé” tettem volna, ha még egy „kedves lelkű, Istent szolgáló” teremtménnyé is válok. Mára azért ez az „istenképzet” jócskán megváltozott bennem. Szeretném meghaladni önmagam és az erős racionális működésem mellett nagyobb teret adni az életemben olyan erőknek is, amelyek inkább az intuíciókban, hitben, megérzésekben gyökereznek.

4. Az említett előadásra Emberi gonoszság, avagy emberi-e a gonoszság címmel március 9-én kerül sor. Mit várhatunk tőled ezen az estén?

Óvatosan fogok bánni ezzel a témával, mert úgy érzem, nagyon komoly (nem feltétlenül „pozitív”) erők mozognak benne. Szeretnék a közönség számára olyan megközelítéseket adni, amik által érdekes szempontokat nyerhetnek, egyesíthetik a saját élményeiket a hallottakkal. Kézzelfoghatóságra törekszem, ugyanakkor arra, hogy elindítsak egy gondolkodási, önvizsgálódási folyamatot azokban, akik megtisztelnek azzal, hogy ellátogatnak az előadásomra.

5. Ha egyetlen dolgot változtathatnál az emberi természeten, mi lenne az?

Hát. Jó lenne, ha az orgazmus kicsit tovább tartana. 🙂

További népszerű cikkek