SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Munkaerőhiány a kereskedelemben

2019. 03. 08.

Ma Magyarországon mind abban nőttünk fel, hogy kevés a munkahely, ezt szoktuk meg, mert ez így is volt pár száz éven át. Viszont az utóbbi négy évre már az a jellemző, hogy a munkaerőből van hiány.

Mit is jelent a munkaerőhiány? A magas bér hiányában a munkaerő iránti kereslet nehezen elégíthető ki. Ezért inkább arra kell gondolni, hogy szakképzettségből van hiány, mintsem a dolgozók számából. A fogalom mögött több összetett gazdaságszerkezeti probléma is húzódik, így kicsit bonyolultabb, mint ahogy azt gondoljuk. Az viszont biztos, hogy a munkaerőhiány minden ágazatot érint, és lassítja a gazdaság növekedését.

Eladó és Vegyiáru Eladó

Eladó és Vegyiáru Eladó

Bizony ebben a kereskedelmi ágazat is nyakig benne van. 2019 januárjában a munkáltatók már lázasan keresték a boltvezetőket, bolti eladókat, pénztárosokat és raktárosokat. A nagy fluktuáció és a munkaerőhiány ellen a kormány és a vállalkozók is a fizetés emelésével próbálnak tenni, de sajnos ez nem egy csapással megoldható probléma.A boltvezetők, eladók, pénztárosok és raktárosok havi bruttó átlagkeresete nagyot ugrott az elmúlt években, főként 2017-ben és 2018-ban. 2015-től 2018-ig 48 százalékos növekedés történt a piacon. A 2017-es és 2018-as évek között is még mindig nagy volt a bérnövekedés, 15 százalék. Ma Magyarországon a legnagyobb kereset ebben a szakmában eléri a bruttó 320 ezer forintot is, de a bérkülönbség igencsak nagy a kis és a nagy boltok között.

A kis boltoknál, akik 5- 9 főt foglalkoztatnak a havi átlagkereset 181 ezer forint. Az 50 fő alatti vállalkozások átlagosan 189 ezer forint fizetnek. A középvállalkozások, akiknek 50-249 fő alkalmazottjuk van az átlaguk 222 ezer forint, a létszámot nézve e fölött 254 ezret kapnak az eladók. Így a bérolló a legkisebb boltokat és a legnagyobb vállalkozásokat nézve 73 ezer forint.
Az idei évben is várhatóan átlagosan 8-10 százalékkal növelik a boltosok a munkadíját, mivel a minimálbér alulról tolja, a munkaerőhiány pedig felülről húzza ezeket az értékeket. (blokkk.com)
A legutóbbi statisztikai adatok szerint (KSH) a boltos bérrangsor dobogóján az első helyen az illatszeres áll, a második helyet az élelmiszeres, a harmadikat a bútoros bolttípus foglalja el. A rangsor legvégén jelenleg a halas bolt, a ruhás piac és a zöldségpiac áll.

Persze a bérezést a bolt típusán kívül számos más tényező is befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a szakképesítés megléte. Így akik rendelkeznek bolti eladó, élelmiszer-, vegyiáru eladó (OKJ 31 341 05), boltvezető (OKJ 35 341 01) vagy kereskedő OKJ-s képesítéssel nagyobb fizetést is kapnak, mint akik szakképesítés nélkül dolgoznak. A legtöbb kereskedelmi cég, a jogszabályi előírások miatt, szakirányú végzettséget kér leendő munkavállalóitól. Törvények és kormányrendeletek is előírják, milyen munkakör milyen végzettséggel tölthető be. Ezért is az OKJ-s képzések a legjelentősebbek ma Magyarországon. Az emberek több fizetésnek örvendhetnek, és az ország munkaerő-piaci helyzetére is pozitívan hat, olyan kereskedelmi tanfolyamok működtetése, ami pótolja a hiányos munkaerőt a piacon. Az OKJ-s képzések javítják a konszolidációt, hisz széles körben, rövid idő alatt biztosítanak szakképzettséget, ellenben az egészségügyi hiányszakmák betöltése sokkal nehezebb, mivel oda hosszú tanulás után lehet csak belépni.

Boltvezető képzés

Boltvezető képzés

A kereskedelmi tanfolyamok közül a boltvezető OKJ-s képzés a legnépszerűbb, hiszen ezzel Magyarországon bármilyen kereskedelmi vállalkozás közép-, és felsővezetői tisztségét el lehet látni. Az üzletvezetői tanfolyam elvégzésének viszont bemeneti feltétele valamilyen eladói tanfolyam elvégzése. Az eladói tanfolyamoknak is több típusa van, ezek nagyjából három hónap alatt elvégezhetők. A sikeres befejezésük után, aki üzletvezető szeretne lenni, tovább mehet boltvezetői tanfolyamra, így összesen fél éves munkával és tanulással munkát lehet váltani, vagy a szakképesítés megszerzésével, több pénzt lehet keresni. Az oktatás általában hétvégente zajlik, elméleti és gyakorlati részből áll, így felkészíti a résztvevőt, hogy a képzés elvégzése után szakmájában maximálisan helyt tudjon állni.

A mai társadalomban az élet bármilyen területén mindenki kedvére válogathat a széleskörű kínálatok között. Ahogy a vásárló is nap, mint nap bolyong a kínálat polcai között, hogy megtalálja a számára megfelelő terméket, úgy aki a kereskedelmi szakmában gondolkodik, kedvére válogathat majd a széleskörű munkakínálatok között.

További népszerű cikkek