123RF

Bűnöző gyermekek

Hogyan lesz egy gyermekből bűnöző?

A gyerekbűnözés sok összetevős társadalmi probléma, amire egyénenként is figyelhetünk és tehetünk is érte, hisz mindennek az alapja a család.
Van, aki már kisgyermek korában meglopja a szüleit, van aki később kerül olyan társaságba, ahol a bandába lepés feltétele a bűnözés. Összefüggés mutatható ki a fiatalok családi környezete, és a bűnelkövetés gyakorisága, akárcsak az iskolai végzettség és a bűnelkövetés gyakorisága között. A fiatalkorú bűnözők közül a legtöbbnek csupán csak 8 általános végzettsége van. De a szülőkre és a családi környezetre vezethető vissza legtöbbször minden, amiből a gyermek később építkezhet, vagy rombolhat, mert bizony a legtöbb esetben amilyen a fa olyan a gyümölcse is.

Szigeti Mónika gyermekpszichológus szerint az még normális, ha a 3-4 éves kisgyerek kíváncsiságból eltapos egy csigát és ez semmiféle érzelmet nem vált még ki belőle. Ez a kíváncsiság azonban 5-6 éves korra sajnálattal kell párosuljon, ami azt jelenti, hogy a kicsiben elindult az erkölcsi fejlődés. Ez után válik kulcsfontosságúvá a szülők és a család szerepe, hiszen nekik kell rámutatni arra, hogy az agressziót el kell fojtani, és a rosszat el kell ítélni.

A kisgyerek az első pár évben olyan, mint egy fehér, üres lap, amire a szülő és a környezete azt ír, amit akar. A rossz családi környezetben nevelkedett gyerekek személyisége bizony megsínyli azt. Amikor a szülők nem jól szeretik őket, erőszakosak velük, folyamatosan beletaposnak önérzetükbe, mert sokszor tanúi a szülői veszekedéseknek, így részesei lesznek a családon belüli erőszaknak.

bunozo_gyermekek_eloadas

Bűnöző gyermekek

A szülők elvesztése is súlyos károkat okozhat a gyermek személyiségében.
Legtöbb esetben ezeket a család ki tudja védeni, amennyiben szeretetben és helyes erkölcsök mentén nevelik gyermeküket. Akkor van baj, ha az agresszió és a szadizmus kamaszkorra is megmarad. Az ilyen fiatalok bizony súlyos személyiségzavarral küzdenek, őket viszont már különböző orvosi pszichoterápiás kezelésekkel gyógyítani kell.

A bűnözés fogalma nem csak a felnőttek világában ismert, sajnos a fiatalkori gyerekbűnözés szerves része a társadalmakban tapasztalható bűnözéseknek.
A bűnözés alapdefiníciója, hogy valaki szándékosan vagy gondatlanságból olyan tettet követ el, ami a társadalomra veszélyes, amelyek egyének, csoportok vagy az állam jogait sértik.

A bűnözéséről szóló statisztika szerint 1991 és 1998 között közel duplájára nőtt az elítélt fiatalkorú bűnelkövetők száma, és azóta is növekedés figyelhető meg.
A vagyon elleni bűncselekmények száma a gyermekkorú bűnelkövetőknél csökkent, viszont a személy elleni elkövetésről sajnos egyre többet hallhatunk.
Ezzel már gyerekeink az óvodában és kisiskolás korukban találkoznak. Talán ez a legbosszantóbb és legszomorúbb társadalmi jelenség, a bullying (iskolai zaklatás), erről akkor beszélünk, ha egy diákot ismétlődően és hosszú időn keresztül egy vagy több diáktársa megfélemlít, bántalmaz.

bunozo_gyermekek_eloadas

Egy UNICEF felmérés szerint Magyarországon a diákok 51 százaléka válaszolta azt, hogy volt részese erőszaknak valamilyen formában

A bántalmazás és megfélemlítés három alaptípusból tevődik össze: érzelmi, szóbeli és fizikai formából. Nagyon fontos tudomásul venni, beszélni róla, és tenni a jelenség ellen, elcsitítani az agressziót, és gyerekeinket empátiára nevelni. Otthon és az iskolákban is érdemes ezzel foglalkozni, mert erre az alapzatra, a gyerekkori élményeinkre épül a későbbi életünk, ez határozza meg a személyiségünket.

A bűnözés általános visszaszorítására irányuló törekvések legfontosabb eleme a gyermek- és a fiatalkorúak bűnözésének csökkentése. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon ismernünk kell a miérteket…

Hogy miből lesz a cserebogár? Ha érdekel bővebben a téma gyere el Spiller Mariann családjogi mediátor interaktív előadására október 25-én a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontba, ahol közösen vitatjátok meg a bűnözővé válás lehetséges okait és következményeit, valamint, hogy mire kell odafigyelni, ha sikeres gyermeket szeretnénk nevelni. Légy részese egy olyan előadásnak ahonnan nevelési ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal gazdagabban távozhatsz.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.