SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Fogászati asszisztens – egy megbecsült szakma?

2019. 05. 15.

Nem véletlenül fogadják tárt karokkal a magyar szakdolgozókat az ápolóhiánnyal küzdő nyugat-európai kórházakban és egészségügyi intézményekben. Magyarországon az egészségügyi oktatás alapos elméleti képzést nyújt a hallgatóknak, amit optimális esetben megfelelően mentorált gyakorlat követ, így a magyar egészségügyi szakszemélyzet tagjai bárhol a világon megállják a helyüket. De nem kell messze menniük, hogy munkát találjanak, hisz hazánkban is folyamatosan szükség van a szakképzett asszisztensekre.

Az egyre inkább idősödő magyar társadalom és ezzel párhuzamosan a tartós kezelésre, ápolásra szoruló emberek számának növekedése is több orvost és ápolót követel. Régebben fogorvoshoz sem jártak ennyit az emberek, de mára a fogászati technikák fejlődése magával hozta a fájdalommentes kezelés örömét, így az emberek már nem ódzkodnak annyira a kezelésektől. E mellett az esztétikai fogászat (fogfehérítés, fogszabályozás stb.) is egyre nagyobb teret hódít a lakosság körében, így az utóbbi időben ez a tényező is emelte a fogászati kezelésben részesülők számát. Nem utolsó sorban az egyre élénkülő nyugat-európai igények folyamatosan növekvő keresletet támasztanak a szakma irányába. Akármennyire is drágának találjuk a kezelések árait, Magyarország még mindig jóval kedvezőbb árfekvésű a nyugat-európai országok fogászataihoz képest.

A fogászati asszisztens az egészségügyi jellegű szakmák körébe, azon belül az asszisztensek foglalkozási szakmacsoportba tartoznak. Hazánkban fogászati asszisztens képzés iskolarendszerben és felnőttképzésben egyaránt elvégezhető. Iskolarendszerű képzésben a képzési idő két év, okj-s tanfolyamok kertén belül körülbelül 10-12 hónap az oktatás. A gyakorlati és az elméleti oktatás ötven-ötven százalékát teszi ki a képzéseknek. A szakképzésbe való belépés feltételei, hogy a hallgatóknak érettségivel és egészségügyi alkalmassági vizsgával kell rendelkezniük. A tanfolyam elvégzése után gyakorlati és írásbeli vizsgát kell tenniük egészségügyi alapismeretekből, klinikai és fogászati ismeretekből, továbbá gyermekfogászatból is. A tanfolyam sikeres elvégzése után államilag elismert Fogászati asszisztens (OKJ 54 720 02) szakmai végzettséget tanúsító bizonyítványt kapnak.
A fogászati asszisztens tanfolyamok az okj-s képzések között nagyon keresettek, mivel fele annyi idő alatt fejezhetők be, mint az iskolarendszerű intézményekben.

A fogászati asszisztensek egy része állami szervezeteknél tevékenykedik, de egyre növekvő hányaduk pedig magánrendelőkben helyezkedik el. Több műszakos munkarendben a kezelő orvos munkáját segítik. A közintézményekben a fogászati asszisztensek fizetés kevesebb, mint a magánrendelőkben. Az utóbbiban dolgozók anyagilag jóval megbecsültebbek, nekik a fizetést jellemzően órabérben számolják el. Amennyiben viszonylag hosszú távon maradnak ugyanazon a munkahelyen, kiszámítható és folyamatos egzisztenciális növekedésben részesülhetnek. E mellett kiváló körülmények között dolgozhatnak, és elismerést, megbecsülést kapnak a mindennapi munkájuk során. A pályakezdő fogászati asszisztensek szinte kivétel nélkül találnak munkát és alkalmazottként foglalkoztatásra is kerülnek.

Fogászati asszisztens

Fogászati asszisztens

A fogászati asszisztens elsőrendű feladata, hogy asszisztáljon az orvosi vizsgálatoknál és kezeléseknél. Feladatai között a legfontosabbak az érzéstelenítéshez szükséges gyógyszerek, a kezelésekhez szükséges eszközök, anyagok előkészítése, az orvos munkájának figyelemmel kísérése, a kezelés során a szájüreg tisztán tartása, a kezelt felülethez való hozzájutás biztosítása. Az asszisztens továbbá részt vesz a beteg fogászati tervének kidolgozásában (dokumentálja az információkat), önálló vizsgálatokat végez (röntgenfelvétel készítése, nyálteszt stb.), biztosítja a beteg számára a szükséges higiéniás eszközöket (szájöblítő, papírtörlő). Ezeken kívül még munkájához tartozik a fogászati műszerek tisztán tartása, fertőtlenítése és sterilizálása, a tömőanyagok kikeverése és a lenyomatok kiöntése és előkészítése is.
Másik nagy része a munkájának a betegekkel való kommunikáció és kapcsolattartás. Már a kezdetekben vele vesszük fel a kapcsolatot, neki mondjuk el a panaszunkat. Vele egyeztetünk időpontokat, ő mondja el a szükséges felvilágosításokat, tájékoztatást a megfelelő szájápolásról, a tisztításhoz ajánlott eszközökről, módszerekről. Különösen nagy szükség van arra a képességére, hogy nyugalmat sugározva oldja a gyerekek félelmét és szorongását a fogászattal szemben. Kedvességgel és humorral sokat segíthet, hogy a fogászat ne rossz élményként maradjon meg.

Az asszisztensnek a magas koncentráció mellett jó állóképességgel kell rendelkeznie mivel az egész műszakot állva és kisebb mozdulatokkal tölti. Néha egy-egy fogászati beavatkozásnál nem csak a fogorvos kézére van szükség, hanem az asszisztensére is, ilyenkor kis területen, kicsi eszközökkel kell precízen és óvatosan eljárnia. A jó látására és a színlátására is gyakran szükség van, amikor fogpótlásoknál a megfelelő árnyalat kiválasztására kerül a sor. Ezen kívül naprakésznek és gyorsnak kell lennie. Valamint a jó szervezőkészség kompetencia is elengedhetetlen a mindennapi adminisztrációs munkái során.

A pácienssekkel kedvesnek és türelmesnek kell lennie, oldania kell a hangulatot a jó közérzet érdekében, hogy a beteg jobban el tudja engedni magát és így maximális együttműködjön a kezelőivel. Az orvossal való kapcsolatában jó csapatjátékos, jó kommunikátor, szervezőképessége kitűnő, flexibilitás és mobilitás, és bizonyos fokú empátia jellemzi. Motiválható személyiségnek kell lennie, fejlett emocionális intelligenciával, analitikus és logikus gondolkodással megáldott, és nem baj, ha a monotonitás tűrése is megfelel neki.
Egy jó asszisztens a fogorvos mozdulata töredékéből már tudja, hogy mit kell tennie. Ezt jelenti jól együttműködni. Amit a hosszútávú minőségi szolgáltatások fenntartásához az orvosnak és az ápolónak is egyaránt mindenképp el kell sajátítaniuk.

Amennyiben úgy érzed, érdekel az egészségügy, felelősségteljes hozzáállással szívesen tennél az emberekért, és hosszútávon fenntartható, jó kereseti lehetőséget nyújtó, piacképes szakmát keresel, a fogászati asszisztens képzés egy igazán jó választás.

További népszerű cikkek