123RF

5 kérdés, 5 válasz – Hevesi Krisztina

5 kérdés, 5 válasz című sorozatunkat azért indítottuk el, hogy ezáltal az érdeklődők közelebb kerülhessenek előadóinkhoz, megismerhessék szakmai előmenetelüket és törekvéseiket, ezáltal megpillantva az embert a pszichológusi, pedagógusi, szociálpedagógusi, mediátori vagy éppen orvosi cím mögött. A kérdéseket ezúttal dr. Hevesi Krisztina, szexuálpszichológusnak tettük fel, akit állandó televíziós szakértőként, az ELTE oktatójaként, és népszerű, leginkább szexualitással foglalkozó előadásairól ismerhetünk.

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus

1. Munkája egyik fő területe a szexuálpszichológia. Hogy látja, mennyire számít ma Magyarországon tabutémának őszintén beszélni a szexualitásról, és mi lehet ennek az oka?

Míg régebben a szexualitást – ma az érzelmeket fojtjuk el. Pont így tudunk a szexualitásról is beszélni: megszűnt tabunak lenni, így vulgáris szavakat használni, kérkedni vele „legális”, ezzel szemben természetesen, őszintén és hasznosan még talán kevésbé merünk szólni róla, mint anno tettük.

2. Az ELTE-n az egyik legnépszerűbb Ön által oktatott tárgy a szexuálpszichológia, ráadásul az egyetem Pszichológiai Intézete lehetővé tette, hogy a tárgyat már nem kizárólag pszichológus hallgatók látogathatják. Nem késő elkezdeni a szexuális nevelést, amennyiben a hallgatóság már elérte 18-20 éves kort?

Szinte sosem késő: így 50-60 éves pácienseim is vannak. A prevenció, a problémák megelőzése azonban természetesen jobb, mint a későbbi megoldás. A hallgatóim általában nem azért járnak az óráimra, hogy a saját problémáikat orvosolni tudják: természetesen erre is felkészítem őket, azonban a többség óvónő, tanító, tanár és pszichológus lesz, aki így adekvátan tud majd a felé intézett kérdésekkel foglalkozni, tehát a munkájában is hasznára válik a többlettudás.

3. Egyik kiemelkedő érdeklődési területe az orvos-beteg kapcsolat javítása is. Általánosságban elmondható, hogy ezen a területen le vagyunk maradva a nyugati országokhoz képest, vagy ez valóban egy globális probléma?

Az orvos-beteg kapcsolat elsőszámú reformere a magyar származású Bálint Mihály, az általa kidolgozott Bálint-csoport az orvosok munkáját segíti, egyben a beteg jóllétéhez is hozzájárul. A világ számos országában használják az egészségügyben – jó lenne, ha majd egyszer hozzánk is eljutna…

4. Első, Best-Work-nél tartandó március végi előadásán a téma, Szexbeszéd. Mit fogunk hallani Öntől ezen az estén?

A párkapcsolati kommunikációs félreértések kifésülését elsősorban, ami kihat természetesen a szexuális életünkre, ám a hétköznapi viselkedésünkre is. Testbeszéd, szexbeszéd, illúziók és félreértések – valamint azon téves hiedelmeink eloszlatása, amelyek annyira bebetonozódtak a köztudatba, hogy már el is felejtünk kétségbe vonni.

5. Ha egyetlen dolgot változtathatna az emberi természeten, mi lenne az?

Nagyvonalúság – az élet minden területén: megbocsátani a hibákért magunknak, és másoknak.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.