123RF

Pedagógiai munkatárs (Gyógypedagógiai asszisztens) szakmai képzés

A gyógypedagógiai asszisztens bölcsődében, integrált óvodában, iskolában, speciális óvodában, iskolában, speciális gyermekotthonban, speciális lakásotthonban és felnőtt fogyatékosok intézményeiben, felsőfokú végzettségű szakember, irányítása mellett végzi szakirányú munkáját. Részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munkában az intézményen belüli és kívüli programok, szabadidős tevékenységek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában. Felügyeli, kíséri a gyermekeket/tanulókat, csoportokat. A gyógypedagógus/pedagógus útmutatásai alapján ellátja a sajátos nevelési igény-specifikus, fogyatékosság-specifikus, gyógypedagógiai asszisztensi feladatokat. Közreműködik a sajátos nevelési igényű személyek körében végzett általános jellegű nevelési, oktatási, gondozási feladatokban, a tanórák előkészületeiben és lebonyolításában, a higiénés szokásrendszer kialakításában, valamint a közösen végezhető munkatevékenységekben. Segít az intézmény és a család kapcsolatának koordinálásában. Betartja a titoktartási kötelezettséget. Munkáját a sajátos nevelési igényű, fogyatékos személyekkel, családtagjaikkal, és más szakemberekkel történő kölcsönös tisztelet, tolerancia és hatékony kommunikáció határozza meg.

A képzés célja
A gyógypedagógiai asszisztens szakképesítést megszerzők az integrált és szegregált gyógypedagógiai intézményben dolgozó szakemberként képessé kell válnia biztosítani az SNI-s személy sérüléséből adódó hátrányainak kiegyenlítését és a családdal történő együttműködést – a pedagógus és a gyógypedagógus iránymutatása mellett. Meg kell tanulnia az általános jellegű nevelési, oktatási, gondozási feladatokban, a tanórák, szabadidős tevékenységek előkészületeiben és lebonyolításában, a higiénés szokásrendszer kialakításában, valamint a közösen végezhető munkatevékenységekben való részvétele módjait. A sajátos nevelési igény-specifikus, fogyatékosság-specifikus, gyógypedagógiai asszisztensi feladatok ellátásához szükséges alapvető ismereteket szereznie a sérülések, fogyatékosságok kórtanáról, tantárgypedagógiáiról.

Képzés célcsoportja

Betölthető munkakörök

Jelentkezem/Érdeklődöm

Képzés

Képzési napok
A képzést hétvégi napokra szervezzük (szombaton vagy vasárnap, ritkább esetben pénteken délután), 9-13 óráig, ill. 9-17 óráig tartjuk. A képzés kezdete előtt a komplett órarendet kézhez kapod, pontos időbeosztással, így jó előre tudsz tervezni.

Képzési idő
7 hónap

A Pedagógiai munkatárs (Gyógypedagógiai asszisztens) szakmai képzés tananyagegységei

Szakmai gyakorlat
A szakmai gyakorlat 40 órás. A résztvevő arra alkalmas befogadó intézményt keres. A szakmai gyakorlat letölthető bölcsődében, integrált óvodában, iskolában, speciális óvodában, iskolában,
speciális gyermekotthonban, speciális lakásotthonban és felnőtt fogyatékosok intézményeiben.
A szakmai gyakorlat teljesítése szerződött partnereinknél is lehetséges, illetve igény esetén segítünk a lakhelyhez legközelebbi lehetőségek megtalálásában. A szakmai gyakorlat teljesítéséről a gyakorlat helyszínéül szolgáló intézmény igazolást állít ki, a nyomtatványt a képzésszervező bocsájtja rendelkezésre. A dokumentum leadása legkésőbb a képzés utolsó napján.

Vizsga

A képzésben részt vett vizsgázó önállóan jelentkezik a képesítő vizsgára a képzés követelményeinek igazolásáról a Felnőttképző által kiállított tanúsítvánnyal egy független akkreditált vizsgaközpontban. A sikeres vizsga nyomán képesítő bizonyítvány szerezhető, ami államilag elismert szakképesítést tanúsít. ((Nemzetközi bizonyítvány-kiegészítőt (EUROPASS) is igényelhető.)
A vizsgadíjat a vizsgaközpont határozza meg.
Ajánlott vizsgaközpontok:
https://vizsgakozpont.ikk.hu/?examId=122

Előírt vizsgatevékenységek
A képesítő vizsga vizsgatevékenységeit a programkövetelmény tartalmazza.

Feltételek

A képzésbe való bekapcsolódás feltételei
Érettségi bizonyítvány

Egyéb feltételek
A jelentkezőnek rendelkeznie kell számítógéppel, vagy okostelefonnal / táblagéppel, illetve internetkapcsolattal és e-mail címmel.

Előzetesen megszerzett tudás
A képzés indulása előtt jelentkezőink kérhetik az előzetes tudásszint mérését. Az eljárás arra szolgál, hogy a képzésre jelentkező dokumentumokkal nem igazolt tanulmányait vagy megszerzett gyakorlati tapasztalatait elismerjük, ha azok alkalmassá teszik a képzés során elsajátítandó tananyagegységek követelményeinek teljesítésére. A követelmények megfelelő szintű teljesítése esetén a tananyagegység elsajátítására irányuló képzési rész alól a képzésre jelentkezőt felmentjük.

Ajánlott képzések

Amennyiben bővítenéd a tudásod, érdemes vetned egy pillantást a következő képzésekre is!

Pedagógiai- és családsegítő munkatárs képzés (OKJ 54 140 02)

Jelentkezem/Érdeklődöm

Aktuális képzések

    Tervezés alatt állnak.

Részvételi díj

A képzés díja

155.000 Ft *

A képzés ütemezése szerint havi részletekben is fizethető!

Kedvezmény
GYES-en, GYED-en lévőknek, illetve munkanélkülieknek 5% kedvezményt biztosítunk

* Sikeres előzetes tudásszint méréssel.

A kedvezményes lehetőség más kedvezménnyel nem vonható össze! Az ajándék tanúsítvány az akció visszavonásáig érvényes!

Tanfolyamszervező

Amennyiben bármilyen kérdésed lenne, bátran keresd a képzés vezetőjét további információkért!

Odrobina Tamara

Odrobina Tamara

Oktatásszervező

Telefon: +36-20-359-5917
E-mail: odrobina.tamara@pszichologuskepzo.hu