SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Többlettpont a felvételin az OKJ-s képzésekért

2019. 02. 08.

Ungvári Anita írása

A munkaerőpiaci kereslet változásaira a gazdaság a kínálattal reagál. Ezért van az, hogy az utóbbi években elterjedtek a felnőttképzések. Magyarországon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szerint a hagyományos iskolarendszeren kívül az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő államilag elismert képzések a legjelentősebbek. Rengeteg szakmát lehet elsajátítani velük, az emberek sokféle korosztálya számára elérhető és elfogadott. Most azokhoz szólok, akiknek úgy alakult az életük, hogy OKJ-s képzés után egyetemre mennek, vagy nektek, kik azért szeretnétek felsőoktatási szakképzésben reszt venni, mert valamilyen formában megkönnyíti az egyetemi továbbtanulást. Az alap vagy osztatlan szakon évről-évre nő a bejutáshoz szükséges minimumponthatár, így jó, ha ezekből minél többet be tudsz szerezni. Az OKJ-s képzésekkel lehetőség van 32 többletpont megszerzésére a felvételin, persze csak akkor, ha megfelel bizonyos – az oktatási hivatal által meghatározott – feltételnek.

Többletpont a felvételiért

Többletpont a felvételiért

Olyan szakirányú bizonyítvánnyal kell rendelkezned, amit 1993 után szereztél és benne van az Országos Képzési Jegyzékben, felsőfokú, vagy emelt szintű 54-es vagy 55-ös szakszámmal kezdődik.

Felsőfokú vagy emelt szintű szakképesítésnek minősülnek a képesítő bizonyítványokban szereplő következő szakképesítések:
a 8 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az 54-es, 55-ös számmal kezdődőek,
a 15 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az alábbiak:
54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 00,
54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 54 vagy 55,
nem 54, 55-ös számmal kezdődnek, DE a 12-13. szám: 54 vagy 55,
a 2012-es OKJ-től a 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődőek. (forrás: felvi.hu)

A következő táblázatban megtalálod a szakirányú továbbtanulás meghatározását a felvételi pontszámítás szempontjából, vagyis kikeresheted, hogy a te OKJ-s képesítésed milyen szakmacsoportba tartozik, és az megfeleltethető-e valamelyik képzési területtel. Vagyis, ha te kisgyermekgondozó, – nevelő OKJ-s bizonyítványt szereztél, aminek a szakszáma 54 761 02, az emelt szintűnek számít, és mivel az Országos Képzési Jegyzékről szóló 150/2012 (VII.6) Korm. rendelet táblázata szerint a kisgyermeknevelő szakképesítés a szociális szolgáltatások szakmacsoportba tartozik, vagyis ebben az esetben ez a bizonyítvány plusz pont lehet a felvételin a pedagógusképzés és társadalomtudományok szakon.

Ahhoz, hogy erről megbizonyosodj, nézd meg ide kattintva, hogy a pedagógusképzés és a társadalomtudományok képzési területek, szakok milyen intézményektől fogadnak be pontokat.

Esetünkben mindkét szaknál Az intézmények által adható többletpontok táblázatban a következőt írja: „Az 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, a hatályos jogszabályok szerint szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 pont adható.” Vagyis, már csak annyi maradt, hogy utánanézz a felvi.hu-n, hogy a főiskola vagy egyetem, ahol szeretnél továbbtanulni felvételi pontszámítása kedvező-e számodra.
Ennél a példánál az Eötvös Loránd Tudományegyetem – Társadalomtudományi kar – szociológia – nappalis alapképzésnél a Többletpontokat igazoló dokumentumok résznél szerepel az OKJ-s bizonyítvány.

Többletpont a felvételiért

Többletpont a felvételiért

A kisgyermeknevelő OKJ-s képzés ez esetben minden feltételnek megfelel, így 32 többletpontot ér a szociológia alapképzés felvételin.
Ahogy a pedagógiai- és családsegítői munkatárs, más néven pedagógiai asszisztens OKJ-s bizonyítvánnyal is pontelőnnyel indulsz a Debreceni Egyetem – Gyermeknevelés és Gyógypedagógiai karra.
OKJ-s képesítéssel, ha továbbtanulást nézzük legrosszabb esetben tapasztalatot és tudást szerezel, de számos esetben nagy segítség a karrierépítés folyamatában, hogy még magasabb iskolai végzettségre tegyünk szert.
Habár az adott képzési terület egyetemi-főiskolái együtt határoztak úgy, hogy az adott szakképesítésért megadják a többletpontot, mindig érdemes a képző intézménynél megérdeklődni, és pontosan rákérdezni, hogy az adott tanfolyamot beszámítják-e a felvételin.

Reméljük segítettünk és utat mutattunk az egyetemi pontszámítás útvesztőjében.

További népszerű cikkek