SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Mi lesz a felnőttképzéssel az OKJ után?

2021. 01. 15.

A szakképzés számára nagy kihívást jelentett a gazdasági és ipari növekedés, valamint a foglalkoztatói elvárások és a munkaerőpiaci helyzet átalakulása. Ezért a szakképzés és a felnőttképzés rendszerének teljes megújítására és továbbfejlesztésére volt szükség. A Szakképzés 4.0 stratégia emiatt jött létre, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dolgozott ki. A Kormány 2019-ben hagyta jóvá az új felnőttképzési törvényt és ennek megvalósítása 2020-ban indult el. Célja, hogy a magyar fiatalok megfelelő készségekkel és kompetenciákkal rendelkező szakemberekké váljanak, és mielőbb képesek legyenek a munkaerőpiac folyamatosan fejlődő, digitalizált munkaköreiben dolgozni. A stratégia fontos alapelve, hogy a szakképzés átláthatóbb, gyakorlatiasabb és hívogatóbb legyen a tanulni vágyók számára. 

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszere elavult, a képzések túl szerteágazóak és több szakterületen feleslegesek voltak, valamint rengeteg szakember került ki a munkaerőpiacra, akiknek a megszerzett tudására nem volt szükség. Ezért a felnőttképző intézmények a 2019. december 31-én hatályos OKJ szerint 2020. december 31-ig indíthattak iskolarendszeren kívüli szakképesítést, részszakképesítést, szakképesítés-ráépülés megszerzésére irányuló felnőttképzési törvény (Fktv.) szerinti képzést. Ezen képzések szakmai vizsgáját -beleértve a javító- és pótvizsgákat is- legkésőbb 2022. december 31-ig le kell bonyolítani.

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét 2021. január 1-jétől a Szakmajegyzék váltotta fel. A korábbi 759 szakma helyett, mindössze 176 alapszakma közül van lehetőség választani. Népszerű szakmák szűntek meg vagy olvadtak össze. Azonban az OKJ-s szakmákat kiváltó, a felnőttképzésben megvalósítható programkövetelmények igazodnak a munkaerőpiaci igényekhez és tartalmazzák a szakma elsajátításához szükséges korszerű kompetenciákat. 

Ahhoz, hogy ma tudjuk oktatni a jövőt, mindenképpen ez a magas színvonalú oktatási rendszer a kulcs!

A Szakmajegyzékben szereplő alapszakmákat szakmai oktatás keretében, kizárólag iskolarendszerben, technikumban vagy szakképző intézményben lehet elvégezni (pl. pék, ács, villanyszerelő, általános ápoló, dekoratőr, gazda, stb.).

Az új képzési rendszer ugyan igazodik a munkaerőpiaci igényekhez, de a korábbi pár hónapos képzési idő évekre növekszik, és csak nappali vagy esti tagozaton lesz lehetőség az alapszakmák elsajátítására.

A szakmai képzések keretében megszerezhető szakképesítéseket szakképző intézmény és felnőttképző is indíthat. Ezek a képzések programkövetelmény alapján szervezhetők, néhány hónap alatt elvégezhetők, és gyorsabb, rugalmasabb szakmaszerzést jelentenek. Honlapunkon folyamatosan bővül és elérhető a szakmai képzések listája (pl.: dajka, eladó, kutyakozmetikus, pedagógiai munkatárs, személy- és vagyonőr, stb.). 

A részszakmákat nem a Szakmajegyzék tartalmazza. Ezek az egyes alapszakmák Képzési és Kimeneti Követelményében szerepelnek.

Részszakma megszerzésére irányuló képzés szakképző intézményben és felnőttképzésben is elérhető és kizárólag tanfolyami formában oktatható. Érettségi végzettség nélkül, akár általános iskolai végzettséggel is elkezdhetők ezek a képzések vagy előre meghatározott bemeneti kompetenciákkal, de van, amelyik végzettség nélkül is megkezdhető.

A részszakmák bővülő listája is megtalálható a honlapunkon (pl.: aranykalászos gazda, raktáros, segédgondozó, szobafestő, stb.).

Az új felnőttképzési rendszerben az oktatás és a vizsgáztatás különvált. A képzések sikeres elvégzéséről a képzők tanúsítványt állítanak ki a résztvevőknek, és emellett szakmai, illetve gyakorlati jártasságot is nyújtanak.

A résztvevők a tanúsítvány birtokában egy akkreditált vizsgaközpontban, a sikeres vizsga nyomán képesítő bizonyítványt szerezhetnek, ami államilag elismert szakképesítést tanúsít.

A vizsgára való bejelentkezéshez is segítséget nyújt intézményünk.

FONTOS: A korábban megszerzett OKJ-s szakmai végzettségek és az új rendszerű szakmai képzések, illetve részszakmák sikeres elvégzése után szerzett államilag elismert szakmai bizonyítványok egyenértékűek.

A Best-Work Oktató és Szolgáltató Kft. is a Life Long Learning, azaz az élethosszig tartó tanulás támogatója. Tanfolyamainkon minden korosztály megtalálható, hiszen ebben a témában sohasem késő elkezdeni!

Célkitűzésünk egyszerű: szeretnénk kiszabadítani a felnőttképzést a rárakódott sztereotípiákból, és megmutatni a résztvevőknek, hogy a tanulás bármely életkorban lehet izgalmas, kreatív és emberbarát is. Arra törekszünk, hogy azok, akik hozzánk fordulnak, szakmai tudással, újonnan megszerzett kompetenciákkal gazdagodjanak vagy egyszerűen csak olyan érdekes és izgalmas ismeretekkel távozzanak tőlünk, amely teljesebbé teheti az életüket.

MOTTÓNK: Tanulni sohasem késő!

Csapatunk azon dolgozik, hogy eltérő helyzetüktől és karrierterveiktől függetlenül mindenkinek lehetőséget kínáljon a tanulásra. Aki felnőttként, családos emberként, pályakezdőként, álláskeresőként vagy munka mellett szeretne tanulni, magasabb szintre lépni, ahogyan az elmúlt években, úgy ezután is fogjuk a kezét és végigkísérjük az úton.

Ez az elhivatottság részünkről garantáltan nem fog megváltozni!

Változás abban lesz, hogy több szakma kerül át teljes mértékben az iskolarendszerű oktatásba. Ugyanakkor továbbra is számos szakma marad elérhető a felnőttképzésben, amelyeket rugalmasan, részekre bontva lehet majd elsajátítani. Ez lehetővé teszi a mélyebb szakmai tudás megszerzését a jövőben, miközben az oktatás időtartama nem változik. Így megmarad az a lehetőség, hogy család és munkahely mellett is elvégezhetők legyenek a tanfolyamok. Ahogyan eddig, a tanfolyamainkat továbbra is a felnőtt élethelyzettel összhangban szervezzük. 

Teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy az eddig megszerzett OKJ-s végzettség továbbra is ugyanolyan elfogadott marad-e, különösen, ha pl. az óvodai dajka vagy az eladói vizsgát a Best-Work Kft-nél végezte el. Biztosítani szeretnénk mindenkit, hogy az eddig megszerzett OKJ-s végzettség elfogadottsága a munkaerőpiacon nem veszít érvényéből.

Az új szakképzési rendszer keretein belül lehetőséget kínálunk azoknak, akik szeretnének továbbtanulni a felnőttképzés területén, a jelenleginél is rugalmasabb feltételekkel, amelyet résztvevőink már megszokhattak tőlünk. A változások főként a struktúrát érintik, de ezeket úgy tervezzük, hogy a résztvevőinknek semmilyen kényelmetlenséget ne okozzanak. A változások a képzések elnevezésére és a részszakmák tananyagainak frissítésére összpontosítanak, hogy résztvevőink részletesebb és teljesebb tudást szerezzenek a különböző területeken. 

A közkedvelt képzések hamarosan mindenki számára elérhetőek lesznek, de már a frissített rendszerrel, ilyen például az Óvodai dajka képzésünk. A továbbiakban DAJKA képzés néven szerepel majd az oldalunkon, és ez a munkaerőpiacon is elismert, mivel a tanfolyam elvégzése után a résztvevők gyorsabban találhatnak munkát. Ezt a végzettséget a bölcsődék és az óvodák is elfogadják.

A Kisgyermek gondozó, – nevelő képzés megszűnt a felnőttképzés számára, ezt helyettesíti a DAJKA képzés, a kibővült kompetenciái által.

A Pedagógia és családsegítő munkatárs képzés ezentúl PEDAGÓGIAI MUNKATÁRS (Pedagógiai asszisztens) néven, a Gyógypedagógiai segítő munkatárs pedig PEDAGÓGIAI MUNKATÁRS (Gyógypedagógiai asszisztens) néven találhatóak meg honlapunkon. Ezen képzések jelentkezési feltétele továbbra is az érettségi bizonyítvány megléte lesz.

A korábban ismert Szociális gondozó és ápoló tanfolyam mostantól csak az iskolarendszeren belül lesz elérhető. Azonban a felnőttképzésben résztvevők számára van lehetőség elvégezni a Best-Work kínálatában is szereplő SEGÉDGONDOZÓ képzést, amely a Szociális gondozó és ápoló szakképesítés részszakképesítése. Emellett a megújult DEMENCIA GONDOZÓ szakmai képzésünk is elérhető a szociális terület iránt érdeklődőknek.

Az OKJ-s Kertépítő és fenntartó szakképesítés megszűnt, de továbbra is átadjuk a szükséges ismereteket. Mostantól PARKGONDOZÓ részszakmát tanítunk. Ezen képzésünk a szükséges végzettséget nyújtja az adott munkakör betöltéséhez és az adott tevékenység ellátásához. A legtöbb résztvevő a saját kertje gondozása miatt jön hozzánk tanulni, ám aki mégis úgy dönt, hogy munkát szeretne vállalni ezen a területen, nekik javasoljuk a parkgondozó vizsga lehetőségét.

Az eladó képzés is részben megváltozik, a továbbiakban külön szakma lesz az ÉLELMISZER ELADÓ, a VEGYIÁRU ELADÓ, a MŰSZAKI ELADÓ, a RUHÁZATI ELADÓ, a JÁTÉKBOLTI ELADÓ és a BÚTORBOLTI ELADÓ. Korábban az eladói vizsga után boltvezető végzettséget lehetett szerezni. Ezt a szakképesítést ezentúl ÜZLETVEZETŐ néven lehet majd elérni, amelynek bemeneti feltétele is megváltozik. Ebben az esetben középfokú végzettséghez kötődik és legalább egy év kereskedelemben eltöltött szakmai tapasztalat igazolása szükséges.

A RAKTÁROS és RAKTÁRVEZETŐ képzések a Best-Work-nél továbbra is elérhetőek maradnak. Ezek a képzések teljeskörű bepillantást nyújtanak a logisztikai területre, és hatékony gyakorlati készségeket biztosítanak.

Igaz, megváltozik az új oktatási rendszer struktúrája, de a felnőttképzésben résztvevők számára továbbra sem lesz fennakadás. Célunk továbbra is az, hogy tanfolyamainkkal lehetőséget adjunk a jobb munkakör betöltéséhez és a személyes fejlődéséhez. A változás az, hogy a vizsgákat most már nem mi szervezzük, hanem egy Független Akkreditált Vizsgaközpontban lehet megszerezni a szakmai bizonyítványt.

A Best-Work-nél azon dolgozunk, hogy lehetőséget adjunk és felkészítsünk mindenkit egy sikeres vizsgára.

Aki felnőttként, családos emberként is szeretne tanulni, magasabb szintre lépni, ahogyan az elmúlt években, úgy a következő időszakban is fogjuk a kezét és végig kísérjük az úton.

Szeretettel várunk a tanulás megújult világában!

További népszerű cikkek