SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Bűnöző gyermekek

2019. 10. 16.

Hogyan lesz egy gyermekből bűnöző?

A gyerekbűnözés sok összetevős társadalmi probléma, amire egyénenként is figyelhetünk és tehetünk is érte, hisz mindennek az alapja a család.
Van, aki már kisgyermek korában meglopja a szüleit, van aki később kerül olyan társaságba, ahol a bandába lepés feltétele a bűnözés. Összefüggés mutatható ki a fiatalok családi környezete, és a bűnelkövetés gyakorisága, akárcsak az iskolai végzettség és a bűnelkövetés gyakorisága között. A fiatalkorú bűnözők közül a legtöbbnek csupán csak 8 általános végzettsége van. De a szülőkre és a családi környezetre vezethető vissza legtöbbször minden, amiből a gyermek később építkezhet, vagy rombolhat, mert bizony a legtöbb esetben amilyen a fa olyan a gyümölcse is.

Szigeti Mónika gyermekpszichológus szerint az még normális, ha a 3-4 éves kisgyerek kíváncsiságból eltapos egy csigát és ez semmiféle érzelmet nem vált még ki belőle. Ez a kíváncsiság azonban 5-6 éves korra sajnálattal kell párosuljon, ami azt jelenti, hogy a kicsiben elindult az erkölcsi fejlődés. Ez után válik kulcsfontosságúvá a szülők és a család szerepe, hiszen nekik kell rámutatni arra, hogy az agressziót el kell fojtani, és a rosszat el kell ítélni.

A kisgyerek az első pár évben olyan, mint egy fehér, üres lap, amire a szülő és a környezete azt ír, amit akar. A rossz családi környezetben nevelkedett gyerekek személyisége bizony megsínyli azt. Amikor a szülők nem jól szeretik őket, erőszakosak velük, folyamatosan beletaposnak önérzetükbe, mert sokszor tanúi a szülői veszekedéseknek, így részesei lesznek a családon belüli erőszaknak.

bunozo_gyermekek_eloadas

Bűnöző gyermekek

A szülők elvesztése is súlyos károkat okozhat a gyermek személyiségében.
Legtöbb esetben ezeket a család ki tudja védeni, amennyiben szeretetben és helyes erkölcsök mentén nevelik gyermeküket. Akkor van baj, ha az agresszió és a szadizmus kamaszkorra is megmarad. Az ilyen fiatalok bizony súlyos személyiségzavarral küzdenek, őket viszont már különböző orvosi pszichoterápiás kezelésekkel gyógyítani kell.

A bűnözés fogalma nem csak a felnőttek világában ismert, sajnos a fiatalkori gyerekbűnözés szerves része a társadalmakban tapasztalható bűnözéseknek.
A bűnözés alapdefiníciója, hogy valaki szándékosan vagy gondatlanságból olyan tettet követ el, ami a társadalomra veszélyes, amelyek egyének, csoportok vagy az állam jogait sértik.

A bűnözéséről szóló statisztika szerint 1991 és 1998 között közel duplájára nőtt az elítélt fiatalkorú bűnelkövetők száma, és azóta is növekedés figyelhető meg.
A vagyon elleni bűncselekmények száma a gyermekkorú bűnelkövetőknél csökkent, viszont a személy elleni elkövetésről sajnos egyre többet hallhatunk.
Ezzel már gyerekeink az óvodában és kisiskolás korukban találkoznak. Talán ez a legbosszantóbb és legszomorúbb társadalmi jelenség, a bullying (iskolai zaklatás), erről akkor beszélünk, ha egy diákot ismétlődően és hosszú időn keresztül egy vagy több diáktársa megfélemlít, bántalmaz.

bunozo_gyermekek_eloadas

Egy UNICEF felmérés szerint Magyarországon a diákok 51 százaléka válaszolta azt, hogy volt részese erőszaknak valamilyen formában

A bántalmazás és megfélemlítés három alaptípusból tevődik össze: érzelmi, szóbeli és fizikai formából. Nagyon fontos tudomásul venni, beszélni róla, és tenni a jelenség ellen, elcsitítani az agressziót, és gyerekeinket empátiára nevelni. Otthon és az iskolákban is érdemes ezzel foglalkozni, mert erre az alapzatra, a gyerekkori élményeinkre épül a későbbi életünk, ez határozza meg a személyiségünket.

A bűnözés általános visszaszorítására irányuló törekvések legfontosabb eleme a gyermek- és a fiatalkorúak bűnözésének csökkentése. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon ismernünk kell a miérteket…

Hogy miből lesz a cserebogár? Ha érdekel bővebben a téma gyere el Spiller Mariann családjogi mediátor interaktív előadására október 25-én a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontba, ahol közösen vitatjátok meg a bűnözővé válás lehetséges okait és következményeit, valamint, hogy mire kell odafigyelni, ha sikeres gyermeket szeretnénk nevelni. Légy részese egy olyan előadásnak ahonnan nevelési ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal gazdagabban távozhatsz.

További népszerű cikkek