SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

A lélek emésztő lángjai, avagy terítéken a Burnout szindróma

2017. 02. 07.

Antal Gábor, krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus, 2016 tavaszától a Magyar Individuál Pszichológiai Egyesület legfiatalabb elnökségi tagja évek óta oktat a Best-Work-nél, Doszpot Péterrel közös Emberi bestiák című előadása pedig rengeteg vélemény szerint 2016 legjobb előadása volt nálunk, ezúttal viszont önállóan állt ki a nagyközönség elé első, saját témájával, melyet napjaink kétségtelenül legalattomosabb népbetegségének, a Burnout szindrómának szentelt.

Gábor elkötelezett a pszichológiai népnevelés iránt

Gábor elkötelezett a pszichológiai népnevelés iránt

Antal Gábor alapvetően a mélylélektani alapok Alfred Adler által felfedezett tényezőit tartja kiemelkedően lényegesnek, hitvallása szerint pedig szeretné megismertetni a hétköznap emberét mindennapi magatartásformáink alapvető mozgatórugóival, a saját maga által kreált „pszichológiai népnevelés” jegyében, hogy ezáltal mindenki szebbé tehesse önmaga és környezete számára a létezést, vagyis az életet.

Éppen ezért, első önálló nagy előadása témája egy rendkívüli hétköznapi lélektani jelenség, mely tulajdonképpen korra, nemre, végzettségre való tekintet nélkül bárkit sújthat, az élet olyan különböző területein, mint a munka, a család, vagy épp a párkapcsolat. Látható tehát, hogy a kiégés veszélye szinte minden életterünket veszélyezteti, amennyiben hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk.

De mivel is kezdődik a prevenció? A probléma felismerésével.

Ennek megfelelően Gábor az előadás első felében feltárta előttünk a kiégés által leginkább érintett foglalkozásokat, a kiégés ismertető jegyeit és főbb területeit. Közérthető, mégis végig szakmai stílusával a lehető legegyszerűbb módon ismertette a tüneteket, mely után a csordultig megtelt termen jól látható és érzékelhető bólogatás-hullám söpört végig, mutatva, milyen sokan is ülünk a sorokban azok közül, akik életük bizonyos szakaszában, hosszabb-rövidebb ideig, de már érzékelték a kiégés sötét árnyékát.

Az előadás második fele a Burnout prevenciós lehetőségeit vette górcső alá, miközben magyarázatot kaptunk olyan fogalmakra, mint helyzettolerancia, szerepbiztonság, önmegértés, vagy épp az időfüggetlenség. A fogalmakhoz csatolt magyarázatok előrevetítették azokat az utakat, melyek végig járása ugyan nem könnyű feladat, és talán nem minden esetben működőképes külső segítség nélkül, de az eredmény a kiégésből történő kilábalás lehet, mely, ahogy szinte életünkben minden, kizárólag elhatározás, és döntés kérdése.

Zárásképp, illetve a korábban elhangzottak alátámasztására, Gábor – természetesen név nélkül – hozott néhány saját esetet is, szemléltetve, hogy az elmélet személyre szabottan érvényes a gyakorlatban is, legyen szó a Burnout-ba való alásüllyedésről, vagy épp a kilábalás útjairól.

2017-ben Gábor újabb célokat tűzött ki maga elé, így mi is izgatottan várjuk, milyen új témákkal örvendeztet meg minket ismét.

További népszerű cikkek