SZAKMAI KÉPZÉSEK

caret right iconÁllatorvosi asszisztens
caret right iconBiztonságszervező képzés
caret right iconBútorbolti eladó képzés
caret right iconCsoportos fitness instruktor képzés
caret right iconDajka képzés
caret right iconDemencia gondozó képzés
caret right iconDísznövénykertész képzés
caret right iconDrogerista képzés
caret right iconÉlelmiszer-eladó képzés
caret right iconFakitermelő képzés
caret right iconFalusi turizmus szolgáltató képzés
caret right iconFalusi vendéglátó képzés
caret right iconFitness instruktor képzés
caret right iconGyorséttermi eladó
caret right iconIngatlankezelő képzés
caret right iconIngatlanközvetítő képzés
caret right iconIngatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés
caret right iconJátékbolti eladó képzés
caret right iconKulturális rendezvény szervezője képzés
caret right iconKutyakozmetikus képzés
caret right iconMunkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés
caret right iconMűszaki eladó képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconPedagógiai munkatárs (pedagógiai asszisztens) képzés
caret right iconRaktárvezető képzés
caret right iconRuházati eladó képzés
caret right iconSzemély- és vagyonőr képzés
caret right iconTársasházkezelő képzés
caret right iconÜzletvezető képzés
caret right iconVállalkozási mérlegképes könyvelő képzés
caret right iconVegyi áru eladó képzés
caret right iconVirágkötő és virágkereskedő képzés
caret right iconZöldség- és gyümölcstermesztő képzés

Mit kezdjek magammal?

2018. 10. 26.

Idén is elérkeztünk az egyetemi felvételi időszak végéhez. Furcsa belegondolni, hogy néhány hónap alatt mennyi minden történik az emberrel. Áprilisban még ugyanolyan középiskolások vagyunk, mint tavaly vagy azelőtt, májustól pedig hirtelen olyan mennyiségű teher zúdul az emberre, hogy kénytelen lesz azonnal felnőni és megkomolyodni. Én két év távlatából az érettségire visszagondolva úgy érzem, hogy igazából ezt az időszakot, főleg a tanárok és sok esetben a szülők teszik nehézzé.

Természetesen nem azt mondom, hogy ne lenne nagy jelentősége és meghatározó szerepe az eredményeknek, de jóval elviselhetőbb és lelkileg könnyebb lehetne, ha nem azt kéne hallgatni több hónapon/éven keresztül, hogy minden ezen az egy vizsgán múlik, most fog kiderülni milyen emberek leszünk, mire visszük majd az életben és „ha ezt így folytatjuk, akkor mindenkit meg fogok buktatni”.

Mit kezdjek magammal, merre induljak el?

Mit kezdjek magammal, merre induljak el?

Igazából, ha az ember reálisan, és kis időt hagyva magának visszagondol, az összes témazáró nehezebb volt, amit az utolsó két évben írtunk, mint maga az érettségi. Tanulással és egy kis energia befektetéssel gyakorlatilag lehetetlen, hogy valakinek ne sikerüljön, arról már nem is beszélve, hogy ilyenkor még a legrettegettebb tanár is kenyérre kenhető lesz és minden erejével megpróbál mindenkit átrugdosni. Az már más kérdés, hogy legtöbb esetben az, hogy „sikerült” nem elég, hiszen rettenetesen magas ponthatárokkal sokkolnak minket minden évben, a legtöbb szakon.

Az érettségi nehézsége nem maguk a vizsgák, hanem a diákokra nehezedő nyomás, és igen valóban sok múlhat rajta, de nem minden.

Nézzük is meg mi vár ránk mikor már a kezünkben tudhatjuk a bizonyítványt. Legelőször egy jó nagy adag megkönnyebbülés, mert akárhogy sikerült, akkor is jó túllenni rajta. Tapasztalatim alapján ezután következik a szabadság és mindenki megy amerre lát, nyaralni, strandolni, vidékre a rokonokhoz, fesztiválozni… teljesen mindegy csak kikapcsolódni, felejteni és pihenni.

Sajnos azonban még vár ránk egy kis kellemetlenség, hiszen hamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárok és hiába tudjuk, hogy nagyjából milyenek az esélyeink elkerülhetetlen az idegeskedés. Ilyenkor sokan kimennek a Pont Ott Party-ra, mások inkább otthon várják az sms-t. Magyarország sajnos nem bővelkedik az államilag támogatott helyekben, különösen a gazdasági képzésekre nehéz bekerülni, ha valaki nem szeretne fizetni.

Idén, ha jól tudom 100 ezer felvételizőből 75 ezren jártak sikerrel. Állami vagy önköltséges, ilyenkor általában teljesen mindegy, mindenki örül. Akiknek pedig nem sikerült, még a fennmaradó helyekre jelentkezhetnek pótfelvételin, itt viszont már kizárólag fizetős helyekről beszélünk. Sokan újra érettségiznek ősszel, ha nem vették fel őket sehova, vagy csak önköltséges képzésre sikerült bejutniuk.

Mit kezdjek magammal, merre induljak el?

Mit kezdjek magammal, merre induljak el?

Felmerül az emberben a kérdés ezt a sok viszontagságot látva, hogy vajon kell-e mindenkinek egyetemet végeznie? Mi a motivációnk, sok pénzt szeretnénk keresni, jó állást kapni, a szülők erőltetik, én szeretném ezt csinálni? Sokszor az eddig ecsetelt nyomás, valamint a társadalmi elvárások miatt elkapkodjuk a továbbtanulással kapcsolatos döntéseinket. Sokan elkezdik az egyetemet, majd pár hónap múlva otthagyják, mert nem tetszik, mégsem ezt akarják pedig mindent megtettek a bejutásért.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit szeretnénk, és őszintén 18 évesen miért kellene tudnod, hogy 30 évesen majd mivel akarsz foglalkozni, akkor lehet, jobban megéri várni egy évet vagy kettőt. Addig dolgozhatsz, elvégezhetsz egy OKJ képzést, tapasztalatot szerezhetsz és valószínűleg sokkal könnyebb lesz eldöntened mit is szeretnél kezdeni az életeddel. Nem kötelező egyetemet végezni, rengeteg más lehetősége van az embernek, de ha szeretnél, csak még nem állsz rá készen, pihennél, dolgoznál vagy élnéd az életedet, azzal sincs baj, egyetemre 30 évesen is lehet jelentkezni az OKJ képzések viszont csak 25 éves korig ingyenesek nappali tagozaton. Egyetem előtt vagy egyetem után, ha több lábon szeretnétek állni, de nem akartok 3 évet tanulni akkor ez egy remek alternatíva lehet. Vagy ha nem vetek fel és van egy szabad éved, akkor is érdemes lehet körülnézni, sosem tudhatod, mire bukkansz.

Jó dolog egyetemre járni, de nem kell mindenkinek, sok esetben hasznosabb lehet egy vagy akár több szakmát elsajátítani. Legyetek nyitottak, hiszen mindig mindennek oka van!

További népszerű cikkek