Europass bizonyítvány-kiegészítő igénylése és kiállítása

2023. 09. 06.

Europass bizonyítvány-kiegészítő igénylése és kiállítása a Szakmajegyzék és Programkövetelmény szerinti vizsgák esetében

Az Európai Bizottság kezdeményezésére született meg az Europass, abból a célból, hogy a tanulni vágyók, az álláskeresők és az új kihívások előtt állók számára Európa-szerte segítséget nyújtson a megfelelő tanulmányi és munkalehetőségek elérésében. 

A 292/2023. (VII.6.) Kormányrendelet értelmében 2023. augusztus 7-től a szakképzés átalakításával kapcsolatos utólagos hatásvizsgálat alapján kormányrendelet-módosítások kerültek bevezetésre, amely lehetővé teszi az iskolarendszeren kívüli képzések esetében az Europass bizonyítvány-kiegészítő kiállítását.

Aki rendelkezik valamilyen szakképesítéssel, azt az Europass bizonyítvány-kiegészítéssel egyszerűen és érthetően tudja igazolni. Ennek segítségével hatékonyan tudja bemutatni végzettségeit, készségeit és képességeit az Európai Unió tagállamain belül.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem, csak az eredeti bizonyítvánnyal együtt érvényes. A dokumentum részletes információt tartalmaz a tulajdonos szakképesítéséről, annak érdekében, hogy munkavállalás esetén a munkaadók, továbbtanulás esetén az oktatási intézmények gyorsabban és könnyebben megértsék azt. 

Emellett olyan adatokat szolgál kiegészítésként, amelyek az eredeti bizonyítványban nem szerepelnek:

A résztvevő által megszerzett készségek és kompetenciák, az adott képzésbe való belépési követelmények, a bizonyítvány tulajdonosa által betölthető foglalkozások köre, az adott ország osztályzási skálája, vizsgakövetelmények, a bizonyítvány szintje, a továbbtanulás lehetséges következő szintje, szakmai elméleti és gyakorlati óraszámok aránya és elvégzett óraszámok.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő igénylését minden sikeresen végzett vizsgázó a vizsgaszervező intézménynél tudja kezdeményezni. A melléklet kiállítása a vizsgázó írásbeli kérelmének benyújtását követően, az általános ügyintézési időszakon (30 nap) belül, személyesen vagy postai úton történik, a Szakmajegyzékben szereplő alapszakma már megszerzett bizonyítványa vagy oklevele mellé.

Az akkreditált vizsgaszervező jogutód nélküli megszűnése esetén a kiegészítőt a Nemzeti Referencia Központ állítja ki.

A dokumentum formátuma egységes, az Európai Unió által megszabott szabványokat követi, és nem egyénre, hanem inkább a konkrét szakképesítésre, nyelvtudásra, szakmai tapasztalatra vonatkozik. Az Europass-kiegészítő elektronikus formában vagy a vizsgázó külön kérésére papíralapú iratként kerül kiadásra.

A rendelet-módosítás egységesíti a fizetendő térítési díjakat, amelyeket az Europass oklevél-kiegészítő, szakmai bizonyítvány-kiegészítő és képesítő bizonyítvány-kiegészítő magyar és angol nyelvű változatain kívüli nyelvek esetében kell alkalmazni. 

A magyar és angol nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő továbbra is térítésmentes.

A német, francia, olasz és spanyol nyelvű bizonyítvány-kiegészítőkre vonatkozó térítési díj megállapításra került. Kiállítása a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltség egyhavi összegének 15%-a, így 2023. augusztus 7-től a térítési díj minden Europass-kiegészítő típusra 15.000 Ft.

A bizonyítvány-kiegészítő kibocsátásáért a kérelmező a térítési díjat a vizsgaszervező részére fizeti.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő számos előnnyel jár, mivel: 

  • Részletes információt ad a szakképesítésről, a munkaadók és képzőintézmények számára
  • Több nyelven (magyar, angol, német, francia, olasz és spanyol) is elérhető.
  • Pontos és részletes leírást nyújt a kompetenciákról és a szaktudásról.
  • Lehetővé teszi a változások nyomon követését.
  • Segít összehasonlíthatóvá tenni a különböző képzéseket. 

Külföldi munkavállalás vagy továbbtanulás a célod? Szerezz új szakmát és ismertesd el végzettségedet, szakmai tudásodat, illetve megszerzett kompetenciáidat az újra igényelhető Europass bizonyítvány-kiegészítő segítségével Európában!

További népszerű cikkek