123RF

Interjú a kertésszel – 2. rész

Második interjú alanyunk már a 60-as évein is túl jár, de még mindig örömmel mesél munkájáról!

„A kertépítészet két fő ágra tagozódik itt Európában: a mértani alakzatokat alkalmazó francia változat, ill. a tájképi, angol építési megoldások. Ezen utóbbi erősen hajaz a több mint 4000 éves kínai kertművészetre.”

Vissza a természethez

Vissza a természethez

BW: Mivel indul a nap a szakmádban?
HJ: A reggeli kezdés a napi terveknek megfelelő eszközök és anyagok helyszínre juttatása a szükséges létszámú segítőkkel együtt.

BW: Milyen munkafolyamatok vannak, és ezek közül mik a kedvencek és mik azok, amiket a legkevésbé szeretsz csinálni?
HJ: A megbízások igen sokrétűek lehetnek, az automata öntöző rendszerektől indulva ,a tó építés, a sziklakertek létrehozása, a különleges kínai növények beszerzése, a teljes gyomtalanítás, formametszésig bezárólag. Kedvenceim között említeném a klasszikus kínai, vagy japán kert kialakításokat a hozzátartozó tóval, vízeséssel, és faépítményekkel együtt. A sziklakerti gyomlálás hajlított erős villával egyenként, sajnos nem a szívem csücske.

BW: Milyen arányban van a konkrét kertben történő munka és a vállalkozás egyéb teendői?
HJ: A megbecsült megoszlás, kb.35% szervező és beszerző munka, 65% kivitelezési tényező.

BW: Mit érzel, amikor egy kész munkán/kerten végigtekintesz a nap végén?
HJ: Azt nem mondhatom, hogy elégedettséget, mert maximalista vagyok, és a szemem előtt mindig az elképzelt végső állapot jelenik meg. Mindezek tetejébe erős sikerorientáltság jellemez és nem az anyagi motivációk vezérelnek. Nekem, a megrendelő dicsérő szavai jelentik a legtöbbet.

BW: Milyen a csapat?
HJ: A csapat mindig változik, mind létszámilag, mind végzettségét tekintve.

BW: Mit javasolsz azoknak, akik gondolkodnak, hogy ezt a szakmát válasszák?
HJ: Ma Magyarországon az érvényesülés útja elég rögös:50 % kapcsolati tőke+25%saját tudás+25% szerencse. És ezt az állitásomat az élet minden területére fent tartom!

Vissza a természethez

Vissza a természethez

Köszönjük!

Végül, de nem utolsó sorban összegeznénk, hogy tulajdonképpen ez a szakma minden korosztálynak lehet a szerelme. Nincs korhoz kötve, egy egész életen át foglalkozhatunk a csodás növényekkel. Nem lehet kiöregedni, de még megunni sem. Nagyon változatos pénzkeresési forrás és olyan tevékenység, ami nem csak a pénztárcánknak, de még az egészségünknek is jót tesz, hiszen a sok szabadban töltött óra biztosan pozitívan hat majd a testi és lelki egyensúlyunkra.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.