123RF

Gondolatok a rehabilitációs pszichológiáról

Sokak számára a pszichológia egyet jelent a mentális betegségekkel, ha pedig az egészségügyi rendszerre gondolnak, akkor a pszichiátriai osztályok képei jutnak róluk eszükbe. Ez pedig nem így van! Manapság a pszichológia szükségessége ezen jóval tovább mutat. Egy ilyen a többség számára kevésbé ismert terület a rehabilitáció.

A különféle traumák és betegségek kezelésének és időbeli lefolyásának közös jellemzője, hogy az elsődleges kezelést és ellátást követően az érintett személyt a teljes gyógyulás érdekében rehabilitációra küldik. Ezeken a rehabilitációs osztályokon a betegség vagy trauma típusától függően kerülünk elhelyezésre. Belgyógyászati problémák esetén krónikus belgyógyászati rehabilitációs osztályokra, szív- és érrendszeri problémák esetén kardiológiai rehabilitációra, légzőszervi megbetegedések esetén tüdőgondozó osztályokra (szanatóriumokba), mozgásszervi és idegrendszeri károsodások esetén mozgásszervi és neurorehabilitációs osztályokra stb.

Pszichológia helye a rehabilitációban

Pszichológia helye a rehabilitációban

Ezen osztályok közös jellemzője, hogy az ide bekerült emberek már túl vannak az elsődleges orvosi ellátáson, állapotuk viszonylag stabil, nincsenek már kitéve életveszélynek, viszont még egészségesnek sem minősülnek, mivel valamilyen alapvető, a hétköznapi élethez elengedhetetlen képességben, funkcióban nem képesek jól funkcionálni, azaz nem vagy csak részlegesen tudnak megfelelni a hétköznapi élet elvárásainak. Ilyenkor a rehabilitáció elsődleges célja a hiányzó funkciók helyrehozása, hogy az egyén újra alkalmassá váljon az önálló életre.

A rehabilitációs osztályokon dolgozó pszichológusoknak ezeknek a sérült vagy hiányzó funkcióknak és megváltozott képességeknek a helyrehozatalában van rendkívül fontos szerepe. Pszichológiai szempontból sérült, megváltozott funkciókról, képességekről két szempontból beszélhetünk.

Egy súlyos betegség vagy baleset óriási teherként nehezedik a betegre. Az ezzel való szembenézés, elfogadás és megküzdés pedig rengeteg erőt, kitartást és pszichológia munkát igényel. Ilyenkor segít egy tapasztalt klinikai pszichológus, támogatása és terápiás beavatkozásai. Ezek általában olyan módszerek és eljárások, melyek elsősorban a beteg önbizalmát, énképét, önmagához és környezetéhez való hozzáállását, a problémákkal való megküzdést segítik visszaállítani az eredeti állapotra. A pszichológus állandó jelenléte és tudatos, tervszerű beavatkozásai hatékony segítséget nyújtanak ilyenkor a gyógyuláshoz.

Pszichológia helye a rehabilitációban

Pszichológia helye a rehabilitációban

Mozgásszervi és agysérülések vagy egyéb pszichiátriai betegség esetén megváltozhatnak a személy pszichológiai képességei, személyisége, tulajdonságai. Ilyen esetekben is fontos szerep jut a pszichológusnak. Az agy és az idegrendszer sérülésekor (például nagyon gyakran agyvérzés vagy baleset esetén) sérülhetnek az alapvető kognitív funkciók ( kognitív értsd gondolkodási és megismerő funkciók mint pl. figyelem, emlékezet, észlelés, gondolkodás stb.). Ilyenkor elsődleges szerepe van az orvosi ellátás mellett a neuropszichológusnak, aki a különböző agyi betegségek vagy sérülések által okozott mentális zavarok vizsgálatában és rehabilitációjában szakosodott pszichológus. A neuropszichológus felméri a személy képeségeit és aktuális állapotát és terápiás tervet készít, a sérült funkciók helyreállításához és a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodás kialakításához szükséges beavatkozásokról.

Fontos még megjegyezni, hogy a pszichológusi munka nem mindig különül el élesen egymástól. A klinikai és neuropszichológiai terápia és munka gyakran fedi egymást, így általában klinikusok és neuropszichológusok együtt dolgoznak a személy gyógyulásán. A pszichológusi munka pedig mindig Team munkában történik az osztály többi dolgozójával. Egy rehabilitációs team tagjai általában orvosok, gyógytornászok, ergoterapeuták(tevékenységterapeuták), szociális munkások, ápolók, nővérek stb. A Team tagjai pedig együtt, egymással szorosan együttműködve és kommunikálva alakítják ki és segítik a betegek gyógyulását. A pszichológusok további feladata az osztályon folyó munka segítése, könnyítése. Gyakran fogalmazódik meg elvárásként a beteg-gyógyító kapcsolat, a dolgozók közötti kommunikáció és együttműködés, a csapatmunka segítése, fejlesztése és a dolgozókat érintő pszichés terhelés csökkentése.

Amennyiben érdeklődsz a rehabilitációs segítés iránt, megfelelő irányt lehet számodra Szociális gondozó és ápoló OKJ-s képzésünk, melynek részleteit és indulási időpontjait IDE kattintva tudod elérni!

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.