123RF

5 kérdés, 5 válasz – Mérő László

5 kérdés, 5 válasz című sorozatunkat azért indítottuk el, hogy ezáltal az érdeklődők közelebb kerülhessenek előadóinkhoz, megismerhessék szakmai előmenetelüket és törekvéseiket, ezáltal megpillantva az embert a pszichológusi, pedagógusi, szociálpedagógusi, mediátori vagy éppen orvosi cím mögött. A kérdéseket ezúttal dr. Mérő László matematikus, pszichológusnak szegeztük, aki mostanra visszajáró vendégünk, és előadásai minden esetben telt házzal zajlanak nálunk, legyen szó az érzelmek, vagy épp a csodák logikájáról, vagy épp a most sorra kerülő Mindenki másképp egyforma című estről.

Mérő László matematikus és pszichológus

Mérő László matematikus és pszichológus

1. Végzettségei szerint Ön matematikus és pszichológus is egyben. Miként fér meg ez a két terület egymás mellett?

Miért ne férne? De amúgy pont a végzettségeim szerint nem is vagyok ez: formális végzettségem (diplomám) csak matekból van. Minden másból csak annyi van, ami az éppen akkori életszakaszomban aktuális volt: műszaki tudományokból (mesterséges intelligenciából) doktoráltam, pszichológiából habilitáltam, gazdaságpszichológiából neveztek ki professzornak.

2. Az a felgyorsult technológiai fejlődés, mely az utóbbi időben jellemzi a világot, vajon az emberiség szempontjából végső soron jó, vagy rossz? Egyáltalán lehetséges-e egyáltalán feketében és fehérben láttatni a választ?

Hogy lenne már rossz, hogy ezt a választ nem folyton széthasadó lúdtollal írom és nem is csöpögő töltőtollal, nem kell abbahagynom az írást sötétedéskor, egészségesen írok, mert eddigi kórságaimból mind kigyógyítottak, két olyanból is pár nap alatt, amibe száz évvel ezelőtt garantáltan belehaltam volna?

Ugyanakkor természetes, hogy minden fejlődésnek vannak vesztesei is: azok, akik addig oldották meg úgy-ahogy azt, amit mostantól jobban tudunk megoldani.

3. 2016-ban az érzelmek és a csodák logikájáról is hallhattuk a Best-Work előadásain. Melyiket tartja önmagunk megértése szempontjából égetőbb témának?

Egyik sem különösebben égető – csak érdekes, lehet elgondolkodni rajtuk. Van, aki ezt tartja hasznosabbnak, van, aki azt, és van, aki csak egyszerűen élvezi, hogy érdekes dolgokon merenghet el. És persze van, akire ezek egyike sem érvényes – az járjon másfajta előadásokra, rendezvényekre.

4. Következő előadása nálunk a Mindenki másképp egyforma – 20 év múlva címet viseli. Miért fontos a 20 év múlva kitétel ez esetben?

Ismét: nem fontos, csak úgy éreztem, jó néhány embert érdekelhet egy ilyen mese. Mohammad Ali, a nagy bokszoló mondta: „Aki húszévesen ugyanúgy látja a világot, mint ötvenévesen, az harminc évet elpazarolt az életéből.” Néhány ember számára érdekes lehet hát, hogy más mit lát másképp.

5. Ha egyetlen dolgot változtathatna az emberi természeten, mi lenne az?

Azt a hitet, hogy egyetlen dolog megváltoztatásával alapvető változásokat lehet elérni. Nem, remek ellenállóképességünk van: bármit képesek vagyunk helyettesíteni valami még rosszabbal. Sok apróságon át vezethet csak út az érdemi javulásokhoz.

Legutóbbi cikkeink

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2020. december 22.

A Best-Work Kft. büszkesége – Radányi Lászlóné (Ilike)
2020. december 16.

Felvételi pontbeszámítások a koronavírus idején
2020. március 30.

Továbbra is fogadjuk az új jelentkezéseket
2020. március 17.