Kertépítő- és fenntartó képzés

Tiszteled és szereted a természetet? Te is szeretnél hozzájárulni a környezetedben lévő kertek, parkok szebbé tételéhez, fenntartásához? Keresett, és megbecsült szakmára vágysz?
Itt a lehetőség, válj szakemberré. és érts úgy a növényekhez, hogy mások is tőled kérjenek tanácsot! Ha eddig is kertészkedtél, de nem rendelkeztél átfogó tudással, most van alkalmad szakmailag magas szintet képviselő szakemberektől tanulni a kertépítés és fenntartás mesterségét. A szakképesítés megszerzése lehetővé teszi önálló vállalkozás indítását a vállalkozásról szóló jogszabályok alapján.
A kertépítő és -fenntartó feladata az épülő zöldfelületek terv szerinti kivitelezése, a meglévők fenntartása és felújítása a hatályos törvényi háttér figyelembevételével, önállóan, illetve irányítói jelleggel.

Képzés célja
A képzés célja, hogy a résztvevők az alábbi kompetenciákat szerezzék meg: A részszakképesítés megszerzésével a résztvevő képessé válik vállalkozást alapítani/ működtetni/ megszüntetni, középszintű vezetői feladatokat ellátni, valamint árajánlatot, technológiai és parkfenntartási tervet készíteni, és kalkulációt végezni.
Ismerni és alkalmazni tudja a támogatási rendszereket és a támogatások lehívásának folyamatát, valamint képes előkészítő tevékenységet végezni, végeztetni. Fel tudja ismerni, meg tudja határozni a dísznövényfajokat, illetve fajtákat, és képes növényápolást végezni, végeztetni. Képessé válik a szakmához kapcsolódó eszközöket használni, gépeket üzemeltetni, használni, és karbantartani. Tisztában lesz a munkavédelmi előírásokkal és betartásuk szabályaival.
Olyan kompetenciákat szerez, amivel tudja a kapcsolódó dokumentációkat használni, készíteni, készíttetni, valamint irányítási, szervezési feladatokat ellátni. Képes lesz a szükséges anyagokat és eszközöket beszerezni, építés-előkészítő műszaki munkákat végezni, és az alapvető geodéziai számításokat és feladatokat, tereprendezési munkát végezni. A szakma megszerzésével a résztvevő tud majd alépítményi-, és felépítményi- szerkezeteket készíteni, készíttetni. El tud helyezni, és fenntartani különböző kertberendezési tárgyakat, létesítményeket, valamint növényültetési, virágágy kiültetési, gyepesítési, és parkfenntartási munkát képes végezni.
A szakképesítés megszervezése lehetővé teszi önálló vállalkozás indítását a vállalkozásról szóló hatályos jogszabályok rendelkezései alapján, ezért gyors elhelyezkedési lehetőség nyílik a képzés elvégzésével.
Intézményünk díjmentes felnőttképzési szolgáltatásai közé tartozik az Elhelyezkedési tanácsadás, és az Álláskeresési technikák ismertetése, mellyel hozzá szeretnénk járulni a munkaerő piacon történő gyors elhelyezkedéshez.

Képzés célcsoportja

 • Mindazok, akik a résszakképesítéssel betölthető munkakörök egyikében szeretnének elhelyezkedni Magyarországon, vagy külföldön.
 • Betölthető munkakörök

 • Faiskolai lerakatvezető
 • Faiskolai munkás
 • Kertépítő és -fenntartó
 • Kertépítő kertész
 • Kertépítő munkás
 • Kertgondnok
 • Park- és kertépítő, -gondozó
 • Parkápoló, Parképítő
 • Parkfenntartó
 • Parkkarbantartó
 • Parkkezelő
 • Sziklakertépítő

  Oktatás

  Elméleti képzés
  Az előadásokat általában minden hétvégén (főképp szombaton vagy vasárnap, ritkább esetben pénteken) tartjuk, 9-17 óráig. Néhány héttel a képzés kezdete előtt a komplett órarendet kézhez kapod, pontos időbeosztással, így jó előre tudsz majd tervezni.

  Oktatott modulok

  • 10960-16 Vállalkozási, kereskedelmi alapok
  • 10961-16 Kertészeti alapismeretek
  • 10962-16 Kertészeti munkavállalói ismeretek
  • 11069-16 Kertfenntartás
  • 11070-16 Növényismeret
  • 11072-16 Parképítés

  Szakmai gyakorlat teljesítése
  192 óra. Intézményünk kiemelt partnere a Fitoland Kertészet, és a Whiterose Garden kft. Felnőttképző cégünk gyakorlati oktatói is a szakma elismert tagjai, mint például Gáfor Gergő kertészmérnök. Előzetesen megszerzett tudást a gyakorlati időbe is van mód beszámíttatni.

  Vizsga

  A képzés OKJ-s komplex szakmai vizsgával zárul. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: az iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén a fent felsorolt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

  Előírt vizsgatevékenységek
  A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
  Gyakorlati vizsgatevékenység (A vizsgafeladat megnevezése: Növényismeret, parképítés és kertfenntartás)
  Központi írásbeli vizsgatevékenység (A vizsgafeladatok megnevezése: A) Kertészeti és munkavállalói ismeretek, B) Növényismeret, parképítés, vállalkozás és kereskedelem
  Komplex szóbeli vizsgatevékenység (A vizsgafeladat megnevezése: Parképítés, kertfenntartás)
  A Kertépítő és fenntartó nyilvános szóbeli vizsgafeladatai

  Vizsgadíj
  A vizsga díja legkésőbb a komplex vizsga időpontja előtt 40 nappal fizetendő.

  Sikeres vizsga igazolása
  A képzés sikeres elvégzése után a résztvevők államilag elismert Kertépítő és- fenntartó (OKJ 31 622 01) szakmai végzettséget tanúsító bizonyítványt kapnak. Külföldi tervek, munkalehetőség esetén a végzettségről Nemzetközi bizonyítvány-kiegészítő (EUROPASS) bizonyítványt is kérhet.

  Feltételek

  Jelentkezés feltételei
  Alapfokú iskolai végzettség. Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. számú mellékletében a mezőgazdasági szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában, valamint egészségügyi alkalmassági igazolás, melyet a lakhely szerinti Foglakozás-egészségügyi szakellátó helyen kell elkészíttetni.

  Előzetesen megszerzett tudás
  A képzés indulása előtt jelentkezőink kérhetik az előzetes tudásszint mérését. Az eljárás arra szolgál, hogy a képzésre jelentkező dokumentumokkal nem igazolt tanulmányait vagy megszerzett gyakorlati tapasztalatait elismerjük, ha azok alkalmassá teszik a képzés során elsajátítandó tananyagegységek követelményeinek teljesítésére. A követelmények megfelelő szintű teljesítése esetén a tananyagegység elsajátítására irányuló képzési rész alól a képzésre jelentkezőt felmentjük.

  Kapcsolódó képzések

  Amennyiben bővítenéd a tudásod, érdemes vetned egy pillantást a következő képzésekre is!

  Óvodai dajka képzés (OKJ 32 140 01)
  Gyógypedagógiai segítő munkatárs képzés (OKJ 54 140 01)

 • Aktuális képzések

  Részvételi díj

  A képzés díja

  170.000 Ft *

  A képzés ütemezése szerint havi részletekben is fizethető!

  Kedvezmény
  GYES-en, illetve GYED-en lévőknek

  5%

  Vizsgadíj

  60.000 Ft

  * Sikeres előzetes tudásszint méréssel.

  A kedvezményes lehetőség más kedvezménnyel nem vonható össze!

  Tanfolyamszervező

  Amennyiben bármilyen kérdésed lenne, bátran keresd a képzés vezetőjét további információkért!

  Szarvas Krisztina

  Szarvas Krisztina

  Ügyvezető

  Telefon: +36-20-359-5929
  E-mail: info@pszichologuskepzo.hu